Yüz için güneş koruyucular tahmin edilenden çok daha önemli ve kullanılmaları elzem ürünlerdir. Güneş ışınları bir yandan vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılayıp bağışıklık sistemini güçlendirirken bir yandan da radyoaktif özellikte olan ve cildimize ciddi zararlar veren ultraviyole ışınlarını da bize iletirler.
Bu zararlı ışınlar kısa vadede cildin lekelenmesine, derinin alt tabakasına kadar etki edip yaşlanma sürecinin hızlanmasına ve ihtiyaç duyulan nemliliğin kaybolmasına yol açarken, uzun vadede ise cilt kanserine neden olabilmektedirler.
Bir yandan D vitamini ihtiyacımızı doğal olarak karşılarken bir yandan da cildimize zarar veren tüm bu olumsuz etkilere karşı cildimizi koruyan cilt bakım ürünleri, güneş koruyuculardır. Güneş koruyucu sprey, güneş kremi ve güneş koruyucu losyon gibi farklı formlarda üretilmektedirler.
Bunlara ek olarak cildin ihtiyacına göre yağ bazlı güneş koruyucu krem, su bazlı güneş koruyucu krem, leke karşıtı güneş koruyucu krem, mineral filtreli güneş koruyucu krem ve kimyasal filtreli güneş koruyucu kremler de mevcuttur.
Yaz aylarında güneşe çıkıldığında tüm vücuda ve yüz bölgesine ayrı ayrı ve sık aralıklarla uygulama yapılması gerekirken, yüz için güneş koruyucular hem yaz hem kış aylarında hatta direk gün ışığına maruz kalınmasa bile sabah yüz yıkamanın ardından kapalı mekanlarda bile olunsa kullanılması gerekmektedir. Yüz için güneş koruyucular gün içerisinde telefon ve bilgisayar gibi elektronik aletlerden yayılan ve ciltte lekelenmelere neden olan mavi ışığa karşı da yüzümüzü korumaktadırlar.
En İyi Güneş Koruyucu Kremin Koruma Faktörü Kaç Olmalı?
En iyi güneş koruyucu kremin koruma faktörü kaç olmalı sorusunun cevabı kişinin yaşam şekline ve güneş ışığına ne kadar maruz kaldığına göre değişkenlik göstermektedir.
Yüz için güneş koruyucuların ve vücut için güneş koruyucu kremlerin cildi koruma düzeylerine göre SPF yani Sun Protection Factor değerleri vardır. Bu SPF değeri genel olarak 15 ile 50 arasında değişkenlik göstermektedir ve bu değer ne kadar yüksek olursa koruyuculuğu da o kadar yüksek demektir.
Örneğin SPF 50 olan yüz için güneş koruyucu krem SPF 30 veya SPF 15 olan yüz için güneş koruyucu kremlerden çok daha fazla korur. Bu sayede zararlı ultraviyole ışınlarının cilde verdiği zararlar minimuma indirilmiş olur.
Her ne kadar güneş ışınlarının dik açıyla geldiği saatlerde dışarıda olmak veya güneşlenmek tavsiye edilmese de gölgede olmak kaydıyla ve bronzlaşmak isteyen kişilere cilt uzmanlarının tavsiye ettiği SPF değeri genellikle 30’dur.
İşi dolayısıyla güneş ışınlarına fazlasıyla maruz kalan ve özellikle de öğlen saatlerinde cildini koruyamayan kişiler ise kısa vadede cildin lekelenmesini ve erken yaşlanmasını önlemek, uzun vadede ise cilt kanseri riskinden korunmak için SPF 50 olan yüz için güneş koruyucu kremleri tercih etmelilerdir.
Hangi Güneş Kremi Sağlıklı?
Hangi güneş kremi sağlıklı sorusunun cevabı tamamen kişiye özeldir. Kullanılacak olan kişinin çocuk ya da yetişkin olmasına, cilt yapısına, hamile ve emzirme sürecinde olup olmamasına, yaşına, akne veya egzama gibi cilt sorunlarının olup olmamasına ve daha pek çok faktöre göre bu sorunun cevabı değişkenlik göstermektedir.
Öncelikle sağlıklı bir güneş kreminin hem UVA hem de UVB dalgalarına karşı geniş kapsamlı bir korumasının olması önemlidir. Sadece UVB koruyuculuğu olan güneş kremleri yanık ve bronzlaşmalara karşı cildi korurken, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerine karşı herhangi bir koruma yapmamaktadırlar. Bu nedenle güneş yanığını önledikleri için kişi daha fazla güneşte kalacak ve zararlı UVA ışınlarına korumasız bir şekilde uzun süre maruz kalacaktır. O nedenle sağlıklı bir güneş kremi hem UVA hem de UVB koruması içermelidir.
Sağlıklı bir güneş kremi en az SPF 30 olmalıdır. Ayrıca güneş kremleri kimyasal ve fiziksel olarak ikiye ayrılırken, fiziksel güneş koruyucu kremler güneş ışınlarını yansıtan titanyum dioksit ve çinko oksit gibi mineral filtreler içermeleri sayesinde cilt yapısı hassas ve alerjik olan kişiler için daha sağlıklıdır.
Bebekler, çocuklar, hamileler veya emzirenler için ise parabensiz güneş kremleri çok daha sağlıklıdır. Paraben içeriğinin hormon benzeri bir etki gösterdiğine dair henüz kanıtlanmamış tartışmalar mevcuttur.
Her Gün Güneş Kremi Sürmek Zararlı mı?
Her gün güneş kremi sürmek zararlı mı ya da güneşe çıkmasak da güneş kremi sürmek gerekir mi sorularının cevabı ise her gün güneş kremi sürmenin zararlı olmasının tam aksine her gün, güneşe çıkılsa da çıkılmasa da güneş kremi sürmek gerekir olmalıdır.
Güneş kremi, yalnızca güneşin zararlı ışınlarına karşı değil aynı zamanda elektronik aletlerden yayılan ve cilde önemli ölçüde zarar verdiği kanıtlanmış mavi ışınlara karşı da koruma sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta ise güneş kreminin ciltte herhangi bir komedon veya cilt altı dokuda birikme yapmaması için akşamları ciltten iyice temizlenmesidir.
Son zamanlarda güneş kremi etkilerinin kanıtlanması ve kullanım gerekliliğinin vurgulanmasıyla beraber, ciltten arındırılması kısmı da ön plana çıkmış, birçok kişi cilt yapısı uygun ise uzman tavsiyesiyle çift aşamalı temizliğe ve düzenli cilt bakımına gitmeye başlamıştır.
Güneş Lekeleri İçin Hangi Güneş Kremi?
Güneş lekeleri için hangi güneş kremi daha etkili sorusu, cevabı oldukça merak edilen sorulardandır. Lekeli bir cilt herkesin kabusudur. Özellikle güneş lekeleri tedavisi oldukça zor ve uzun süreli tedavilerdir. Bu nedenle güneş lekelerinden korunmak veya mevcut lekelerin güneş ile daha belirgin hale gelmesini önlemek için güneş lekelerine ve lekeli ciltlere özel güneş koruyucu kremlerin kullanılması gerekmektedir.
Antioksidan etkili C ve E vitaminlerini içeren, cilde aydınlık bir görünüm katmaya yardımcı olan hem UVA hem de UVB filtrelerini bir arada içeren güneş koruyucu kremler güneş lekelerine karşı oldukça etkililerdir. Bu içeriklere sahip güneş kremleri, güneş lekeleri için güçlü koruma sağlarken eğer ciltte mevcut leke varsa renginin koyulaşmasını da önlemeye yardımcı olurlar.
Beyaz Tenliler İçin Güneş Kremi Kaç Faktör?
Beyaz tenliler için güneş kremi kaç faktör olmalı diye merak ediyorsanız cevabı en az 30 veya 50 faktör olması gerektiğidir. Güneş koruyucu kremlerin cildi koruma derecelerine göre 15, 20, 30 ve 50 faktör gibi farklı SPF değerleri mevcuttur.
Bu SPF değeri ne kadar yüksek olursa, ürünün güneşin zararlı ışınlarına ve yanık oluşma ihtimaline karşı koruyuculuğu da o kadar yüksek demektir. Beyaz tenliler yanık oluşumuna oldukça açık ve güneşin zararlı ışınlarından kolaylıkla etkilenen kişilerdir. Bu nedenle olabilecek en yüksek SPF değerli güneş kremlerini tercih etmelerinde fayda vardır.
Güneş Kremi Ne Zaman Sürülür?
Güneş kremi ne zaman sürülür sorusuna gelince ise yazın, baharda, kışın, dışardayken, evdeyken kısacası sabah yüz yıkandıktan sonra yapılması gereken ilk şey güneş kremini sürmek olmalı deriz. Yalnızca güneş ışınlarının daha yoğun olduğu bahar ve yaz aylarında güneş kremi sürülmesi gerektiği büyük bir yanılsamadır.
Güneşin zararlı ışınları bulutlu havalarda veya evin içerisindeyken camdan dahi sızarak cilde olumsuz etki etme gücüne sahiplerdir. Eğer her gün ayrı ayrı krem sürmeye üşeniyorsanız günlük rutininizde kullandığınız ürünleri SPF etkili olarak seçerek güneşten korunmayı kolaylıkla yaşamınıza adapte edebilirsiniz.
Güneş kremi, güneşe çıkmadan en az 15-20 dakika öncesinde sürülmeli, 2 saat aralıklarla yenilenmeli ve eğer uygulamanın yapıldığı alan suyla temas ettiyse etkisi yarı yarıya azalacağından dolayı tekrar sürülmelidir. Kapalı mekanlarda yalnızca camdan sızan ışıktan veya mevcut mavi ışıktan etkilenildiği için yenileme aralıkları 2 saat yerine 4 saatlik aralıklarla olabilmektedir.
Güneş Kreminin İçeriğini Bilmek Zorunda Mıyım?
Güneş kreminin içeriğini bilmek zorunda mıyım sorusunun cevabı ise kendi sağlığınız için evet olmalıdır. Bebeklere, çocuklara, hamilelere veya emzirenlere paraben içeren güneş kremleri içeriği bilinmediğinden dolayı kullanılırsa örneğin, hormonal yan etkileri olabilmektedir veya akneye meyilli ciltlerde su bazlı güneş kremi kullanılmasının daha iyi olacağı gibi, lekeye meyilli ciltlerde ise antioksidan içerikli ve mineral filtreli güneş kremlerinin kullanılması daha uygun olacaktır. Kişinin cilt tipine ve sorununa yönelik doğru ve en etkili kremi kullanabilmesi için güneş kreminin içeriğinin bilinmesi gerekmektedir.
Güneş Kremi Nasıl Seçilir?
Güneş kremi nasıl seçilir sorusunun cevabı ise yine kişiye özel olarak seçildiğidir. Güneş kremi seçerken hangi cilt tipine ve sorununa sahip olunursa olunsun öncelikle hem UVA hem de UVB filtreli olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Seçilen güneş kremi, deri tarafından iyice emilmeli, yüzeysel kalmamalı ve alt dokulara kadar etki edebilmelidir. Bunun yanı sıra suya, terlemeye ve sürtünmelere karşı dayanıklı olmalı, kolay sürülebilmeli, cildi tahriş edecek zararlı ve alerjen maddeler içermemeli ve kişinin cilt tipine uygun özelliklere ve SPF değerine sahip olmalıdır. Etkili bir koruma için SPF değerinin minimum 15 olması gerektiği unutulmamalıdır. Beyaz tenliler için ise SPF 30 ve yukarısı çok daha uygun olmaktadır.
Ayrıca güneş kremleri kimyasal ve fiziksel olarak ikiye ayrılırken, fiziksel güneş koruyucu kremler güneş ışınlarını yansıtan titanyum dioksit ve çinko oksit gibi mineral filtreler içermeleri sayesinde cilt yapısı hassas ve alerjik olan kişiler için daha uygundur. Yağlı ve sivilceli ciltler güneş kremi seçerken yağsız ve su bazlı ürünleri tercih edebilir, cildi kuru olanlar ve sivilce sorunu olmayanlar ise krem bazlı ürünleri tercih edebilirler.
Güneş Kremi Nasıl Sürülür?
Güneş kremi nasıl sürülür sorusunun cevabını gelin aşama aşama anlatalım.
- Öncelikle güneş kremleri güneşe çıkmadan minimum 15-20 dakika öncesinde sürülmelidirler.
- Güneş kremleri yalnızca yüz ve boyun bölgesine değil, güneşin zararlı ışınlarına maruz kalabilecek tüm açık bölgelere sürülmelidirler.
- Dudak bölgesi de yine güneş kremi kullanılması gereken bölgelerdendir. Hatta buna özel güneş kremleri de mevcuttur.
- Ürünün kutu üzerinde yazan SPF değerini koruyabilmesi için kalın bir tabaka olarak sürülmesi gerekir. Yüz bölgesi için ise 2 parmak kuralıyla yani yaklaşık 2 çorba kaşığı kadar sürülmelidir.
- Güneş koruyucu kremin koruyuculuğunun devam edebilmesi için 2 saatte bir yenilenmesi gerekmektedir.
- Eğer bölge su ile temas ederse, güneş kremi anında yenilenmelidir.
- Güneş koruyucu kremlerin etkili olabilmesi için doğru aralıklarla ve doğru miktarlarda uygulanmaları oldukça önemlidir.
Güneş Kremi Nasıl Korur?
Güneş kremi nasıl korur diye merak edenler için gelin detaylı bir şekilde anlatalım. Tüm güneş kremlerinin içerisinde aktif madde ve emülsiyon olmak üzere 2 ayrı kısım bulunur. Emülsiyon olan kısım, etken maddeyi taşıyan, yapısına bağlı olarak yağ ve/veya su içeren ve ürünü koruma görevini üstlenen kısımdır. Aktif madde ise ürünün asıl işlevini yani güneşin zararlı ışınlarından ve yakıcı etkisinden koruma işlemini üstlenir.
UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan bu kimyasallar, organik ve inorganik olmak üzere ikiye ayrılırlar. UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan kimyasallar cildi güneş yanıklarına karşı korurken, UVA ışınlarına karşı koruma sağlayan kimyasallar ise cildi zararlı ışınlara ve kanser riskine karşı korumaktadırlar.
Çinko oksit ve titanyum dioksit gibi inorganik kimyasallar güneşten gelen zararlı ışınları geri yansıtarak fiziksel koruma sağlarken, organik kimyasal içeren güneş kremleri ise mor ötesi dalga boyundaki ışınları geri yansıtarak koruma sağlarlar.