Yara izi (skar) tedavisi, cilt yüzeyinde farklı sebeplerden dolayı oluşan izlerin iyileşmesi için uygulanmaktadır. Yaralanmalardan, cerrahi kesilerden ya da çeşitli dermal rahatsızlıklardan dolayı cilt yüzeyinde görsel olarak hoş olmayan görüntüler oluşabilir.
Ancak herkes pürüzsüz, lekesiz, canlı ve tek renk bir cilt görünümüne sahip olmayı arzular. Kişide estetik açıdan kaygı oluşturan cilt deformasyonlarının görünümü uygulanacak olan çeşitli yara izi (skar) tedavisi yöntemleri ile iyileştirilebilir.
Yara İzi Nedir?
Yara izi (skar), vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen yaralanmalardan sonra cilt yüzeyinde oluşan izlerin genelini ifade eder. İyileşme sürecinin doğal bir parçası olan yara izleri, ilk oluştuklarında kabuklanma ile birlikte görülür, zamanla kabuklanma geçer ve ciltte kızarık ve pembemsi bir tonda iz kalır.
Yara izlerinin rengi, doku onarım sürecine bağlı olarak zamanla açılır veya koyulaşarak renk ton farkı oluşturur. Derinin üst katmanında oluşan yara izlerine zaman kaybedilmeden müdahale edilmesi yara izlerinin daha kolay ve etkili bir şekilde tedavi edilmesini sağlayacaktır.
Yara İzi Neden Oluşur?
Derinin üst tabakasından oluşan yara izleri (skar) genellikle fiziksel travmalar, kazalar, yanıklar, cerrahi müdahaleler gibi çevresel müdahalelere bağlı olarak oluşur ancak bazı deri enfeksiyonları sebebiyle de yara izi oluşabilir. Yara izlerinin asıl oluşma nedeni doku onarım sürecidir; cilt yüzeyi çevresel müdahalelere ya da akne oluşumuna bağlı olarak hasar gördüğünde derinin üst katmanındaki yarayı onarmak için cilt altında bulunan bağ dokusu harekete geçer.
Cilt yüzeyindeki yaralar zamanla iyileşir ancak dokular hiçbir zaman eski haline dönemez; yara izleri bu nedenle oluşur. Yaralar farklı sebeplere bağlı olarak oluştuğu için farklı tipte yara izleri mevcuttur. Yara izlerinin yapısını ve görünümünü; yaranın şekli, büyüklüğü, boyu, derinliği, vücutta bulunduğu alan ve cildin yapısı belirler.
Yara izi çeşitleri genel olarak 5 farklı kategoriye ayrılır;
- Normal-ince çizgi şeklinde oluşan (skar) yara izleri: Küçük çaplı kazalara ya da cerrahi kesilere bağlı olarak oluşan yara izleridir. Ameliyatlardan sonra oluşmaları oldukça yaygındır. Normal bir yara dokusu gibi iyileşirler; ilk oluştuklarını yapıları ve renkleri koyu ve belirgindir, zamanla hafifler ve soluklaşır ama tamamen yok olmaz. Koyu tenli kişilerde skar daha belirgin bir şekilde kalabilmektedir.
- Sivilce izleri: Ciltte meydana gelen sivilce ve akneler iyileşirken derinin üst tabakasında çukurumsu veya dalgalı görünümün oluşmasına sebep olabilirler.
- Keloid izleri: Cilt yüzeyinde meydana gelen yaralanmalar sonucunda cilt bütünlüğü bozulur. Bu hasarı düzeltmek için doku onarım süreci devreye girer. Normal ilerleyen iyileşme sürecinde yara iyileştikten sonra hücre üretimi durur ancak bazı kişilerde yara iyileştikten sonra da hücre üretimi devam eder, buna bağlı olarak cilt yüzeyinde keloid adı verilen pembe, kabarık bir doku oluşur. Tedavi edilmeyen keloidler ilerlemeye ve büyümeye devam eder.
- Hipertrofik yara izleri: Keloide benzer bir yapıya sahip sahiplerdir, doku onarım sürecinde meydana gelen aşırı kollajen üretimi sebebiyle oluşurlar. Keloidler zamanla büyüyerek kabarık bir görüntü oluştururlar. Bunun aksine hipertrofik yara izleri yara dokusunun mevcut sınırı aşmaz ancak cilt yüzeyinde belirgin ve kırmızımsı bir görünüm oluştururlar. Hipertrofik yara izlerinin birkaç yıl boyunca kırmızımsı görünümünü korurlar; ilerleyen süreçte renkleri açılır ancak cilt yüzeyinde belirgin bir iz kalır.
- Atrofik yara izleri: Akne, sivilce ya da suçiçeği gibi hastalıklara bağlı olarak ciltte oluşan çökük ve dalgalı görüntüyü ifade eder.
- Kontraktür yara izi: Genellikle cilt yanıklarına bağlı olarak ortaya çıkarlar ancak cilt yüzeyinde oluşan doku kayıpları sebebiyle de oluşabilirler. Kontraktür yara izleri yapıları gereği ciltte gerginliğe sebep oldukları için hareket kısıtlamasına neden olurlar. Özellikle eklem bölgelerinde olduklarında ağrılı bir sürece sebep olurlar.
- Deri çatlağı: Stria olarak da bilinen bu cilt deformasyonu, hızlı kilo alıp verme ve hamilelik gibi süreçlerde ya da çocukluk döneminde yaşanan büyüme ataklarının olduğu dönemlerde cildin dermis tabakasında meydana gelen gerilme sonucunda oluşurlar. İlk ortaya çıktıklarında pembemsi bir renkte olan deri çatlakları, zamanla beyaz bir görünüm kazanırlar.
Yara İzi Nasıl Geçer?
Yara izlerinin görünümünü en iyi şekilde iyileştirmek için yara meydana geldikten sonra mümkün olan en kısa sürede müdahale etmek gerekir. Yara izlerinin geçmesi, iyileşme sürecine bağlı olarak zaman içinde gelişir; yaranın tipine, yerine, büyüklüğüne, derinliğine göre iyileşme süreci değişkenlik gösterebileceği gibi kişinin yaşı, cilt yapısı ve genetik faktörler de yara izinin geçmesi üzerinde etkilidir.
Bu bağlamda bazı küçük, yüzeysel yara izleri çok kısa bir sürede iyileşebilir iken, daha derin ve büyük yara izlerinin geçmesi biraz daha uzun sürebilmektedir. Daha genç cilt, güçlü ve hızlı onarım yapar bu nedenle yaşı genç olan hastalarda doku onarım süreci daha hızlı olduğu için yara izleri de daha kolay geçer.
Yara izlerini geçirmek için uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi vardır ancak ilk amaç yaranın en iyi şekilde iyileşmesini sağlamaktır. Bu kapsamda izlerin kalıcılığını engellemek için alınabilecek bazı önlemler ve evde uygulanabilecek bazı yöntemler vardır.
Yara İzinin Oluşumunu Önlemek İçin;
- Yara izlerini güneşten korumak gerekir: Yara dokusu iyileşirken hiperpigmentasyon meydana gelebilir. Hiperpigmentasyon, cilde rengini veren melanin adı verilen renk pigmentinin gereğinden fazla üretilmesi ve cilt altında toplanması nedeniyle derinin üst katmanında oluşan koyu leke görüntüsünü ifade eder. İyileşme sürecinde hiperpigmentasyon oluşumunu önlemek için mümkün olduğunca yara izini güneşten korumak ve güneş koruyucu kullanmak gerekir.
- Yaranın kapalı kalması gerekir: Düşme ve kesme gibi küçük çaplı kazalardan sonra oluşan yara izleri temizlenmeli ve kapalı tutulmalıdır. Burada amaç mikropların yaraya ulaşmasını engellemektir çünkü enfeksiyon kapan yaraların tedavisi daha uzun sürer ve cilt yüzeyinde daha belirgin bir iz kalabilir. Ayrıca yaranın daha kolay iyileşmesi için nemli bir ortama ihtiyaç duyulur.
- Yara izlerine nazikçe masaj yapmak iyileşme sürecini destekler: Yaranın bulunduğu bölgenin çevresine günde 2-3 defa masaj yapılabilir. Nazikçe yapılan masajda uygulanan hareketlerle kan dolaşımının hızlanması sağlanarak doku onarım süreci desteklenir.
- Yaranın bulunduğu alanda hareket oluşumu kısıtlanmalıdır: Yara izinin olduğu bölgede hareket ne kadar az olursa dokular o kadar çabuk iyileşir. Bu nedenle yara iyileşene kadar bölgedeki hareketliliği minimum seviyede tutmak gerekir. Aksi halde yara daha geç iyileşir ve skar daha büyük olabilir.
Alınabilecek bu önlemlerle yaraların kontrollü bir şekilde iyileşmesi sağlanır ve yara izlerinin belirginliği de minimum seviyeye düşürülür. Ancak tüm önlemlere rağmen ciltte yara izi oluşumu tam anlamıyla engellenemez. Böyle durumlarda uzman bir dermatolog eşliğinde uygulanacak farklı tedavi yöntemleriyle yaraların görünümünde iyileşme sağlanabilir. Yaraların tipi, oluşum sebebi, büyüklüğü ve derinliği farklı olduğu için ve yara izi (skar) tedavisi uzman bir dermatolog tarafından kişiye özel olarak belirlenmelidir.
Yara İz Tedavisi Nedir?
Yara izi (skar) tedavisi, çeşitli sebeplerle cilt yüzeyinde oluşan farklı tipte izlerin görünümünün iyileştirilmesi için yapılan tüm girişimleri ifade eder. Deride meydana gelen ufak ya da büyük çaplı her deformasyon sonrasında cilt yüzeyinde iz kalabilir.
Yaralanma, akne izleri ve hatta cerrahi yara izlerinden kaynaklanan travma izlerinin kaybolması veya solması mümkün olmayabilir. Ancak bazı yara izleri skar tedavileri ile bu süreci hızlandırmak ve yara izini en görünmez hale getirmek mümkündür. Peki, yara izi (skar) tedavisi nasıl yapılır?
Yara İzi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yara izi (skar) tedavisi; yaralanmalar, travmalar, çeşitli hastalıklar veya ameliyat gibi cilt dokusunun zarar gördüğü iyileşme veya cerrahi kaynaklı ortaya çıkan yara izlerini tedavi eder. Aslında yaralar iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdırlar ve cilt iyileşme sürecinde deri katmanlarındaki derinliğine göre bir iz bırakırlar ve bu izler farklı şekillerde tedavi edilebilir.
Yara İzi (Skar) Tedavisi İçin Yara İzinin Oluşum Nedenleri Önemli Midir?
Yara izleri farklı nedenlerle oluşabilir ve yara izinin şekli bu oluş şekline bağlıdır. Bir yara izinin oluşma şekli; bir bireyin yaşından ve yaşam şeklinden, cilt kalitesinden tutun da beslenmesinden dahi etkilenir. Yaralar zaman içinde kendiliğinden iyileşir ve en iyi halini alır ancak cilt yüzeyinde iz oluşumu kaçınılmazdır. En sık görülen yara izi nedenleri şunlardır.
- Cilt sağlık sorunlarından oluşan yara izleri
- Yanlış tıraşlamanın sebep olduğu jilet yaralanmaları ve izleri
- Travma nedeni ile oluşan yaraların izleri
- Yara iyileşmesinde enfeksiyon, keloid gibi sorunların olması sonucu izler
- Sivilce, akne ve çatlakların oluşturduğu skar ve yara izleri
- Cerrahi işlem sonucu oluşabilen dikiş izleri
Yaralanma, akne izleri ve hatta cerrahi yara izlerinden kaynaklanan travma izlerinin solması ve silinmesi zaman alır. Tipik olarak, bir yara izi ilk başta kırmızı ve kalın görünüme sahip olur ancak yavaş yavaş rengi soluklaşır ve belirginliği azalır. Lazer gibi tedavi yöntemleri ile bu izlerin görünümü en iyi şekilde iyileştirilir.
Yara izi skar tedavisinde yara izinin büyüklüğü ve derinliği de önemlidir. Bazen yara izleri lazer tedavileri ile geçemeyecek kadar derin olabilir. Bu durumlarda yara izinin olduğu bölgenin cerrahi yöntemlerle düzeltilmesi gerekebilir.
Ayrıca cilt ne kadar hasar görürse ve iyileşmesi ne kadar uzun sürerse, gözle görülür bir yara izi kalma olasılığı o kadar çok olur ve yara izi tedavisi de bu ölçüde farklılıklar gösterir. Eğer derin ve altı boş bir yara izi mevcutsa, bu yara izlerinin de altını yağ enjeksiyonu ile doldurmak gerekebilir.
Yara İzi (Skar) Tedavisi Seçenekleri
Yara izi (skar) tedavisi için uygulanabilecek birçok seçenek vardır. En yaygın yara izi (skar) tedavisi seçenekleri cerrahi tedavi, baskı tedavisi, lokal steroid tedavisi, PRP tedavisi ve lazerdir. Her yara tedavisi yöntemi farklı şekilde çalışır ancak bu işlemlerin çoğu yaraların çok daha hızlı bir şekilde kaybolmasını sağlamak için cildin hücresel yenilenmesini arttırmaya yöneliktir.
Sunduğumuz yara tedavisi yöntemlerinde skar görünümünü en aza indirmek için tasarlanmış FDA onaylı cihazları tercih ediyoruz. Özellikle çatlak yaraları ve ciltteki derin yara izlerinin tedavisinde en sık ve en etkili tedavi yöntemi olarak Fraxel Dual Lazer cihazını kullanıyoruz.
Cerrahi Yöntemlerle Yara İzi (Skar) Tedavisi
Bazı yaraların cilt yüzeyinde bıraktığı görünüm oldukça kötü olabilir; bu tarz yaraların çapı büyük, derinliği de fazladır. Böyle durumlarda skar tedavisinde yaygın olarak kullanılan lazer tedavisi yeterli olmayabilir. Eğer cilt yüzeyinde bu şekilde bir yara izi var bu alan cerrahi yöntemlerle kesilerek alınır.
Bu yöntemden sonra cerrahi müdahale yapılan alanın kötü bir şekilde iyileşme riski vardır bu sebeple çok tercih edilmez ama gerekli görülürse mutlaka işlem sonrasında koruyucu önlem almak ve çeşitli destekleyici uygulamalar ile alanın daha sağlıklı bir şekilde iyileşmesini sağlamak gerekir.
Lokal Steroid (Kortizon) Uygulaması ile Yara İzi (Skar) Tedavisi
Bazı durumlarda yara izinin olduğu bölgeye uygulanacak steroid (kortizon) ile izlerin boyutu küçültülebilir ve renginin açılması sağlanabilir. Bu tedavisi yönteminin ne sıklıkla uygulanacağı ve kaç seans devam edeceği dermatolog tarafından kişiye özel olarak belirlenmelidir.
PRP ile Skar (Yara İzi) Tedavisi
PPR cilt kalitesini artıran, cildi onaran ve canlandıran bir gençleştirme uygulamasıdır. Uygulamanın genel amacı kolajen ve elastin liflerinin üretimini tetiklemektir. Cilt altı dokularda yarattığı bu etki ile kontrollü bir onarım süreci başlatarak ciltte oluşan deformasyonların yok olmasını sağlar.
Yara izi (skar) tedavisinde kullanılan PRP uygulamasında öncelikle kişiden gerekli miktarda kan alınır; alınan bu kan santrifüj işleminden geçirilerek trombosit yani platet denilen hücre bakımından zenginleştirilir. Elde edilen bu yeni plazma yara izinin olduğu alana enjekte edilir ve bu alanda kolajen üretiminin artışı sağlanır.
Cilt altı dokuya uygulanan plazmadaki platet hücrelerinin vücuttaki görevi doğal bir şekilde doku onarımını sağlamaktır. Kişinin kendi kanıyla yapılan bu uygulama yara izi (skar) tedavisinde oldukça başarılı ve etkili sonuçlar ortaya koyar ancak işlemin etkisini artırmak isteyenler lazer tedavisi ile kombine bir şekilde kullanabilir.
Lazer ile Yara İzi (Skar) Tedavisi
Yeni nesil lazer cihazları ile yara izi (skar) tedavisi yapmak mümkündür. Bu yöntemde lazer cihazları ile cilt yüzeyinde oluşan kesi izlerini, sivilce izlerini ve çatlak izlerini etkili bir şekilde tedavi etmek mümkündür. Lazer uygulaması skar (yara izi) tedavisinde kullanılan en yaygın yöntemdir. Lazer ile yapılan skar tedavisinde Fraxel Dual isimli fraksiyonel lazer cihazı kullanılmaktadır.
Fraxel Dual ile Yara İzi (Skar) Tedavisi!
Fraksiyonel lazer aslında bir cilt yenileme tedavisidir; yaşlanma lekelerini, cilt tonu problemlerini, güneş hasarlarını, ciltteki çizgileri ve kırışıklıkları, vücut çatlaklarını, akne izlerini kısaca genel cilt problemlerinin hemen hemen hepsini iyileştiren bir estetik prosedürdür. Fraksiyonel lazer yara izi tedavisi yaptıranlar bu uygulama ağrısız ve acısız ve etkili bir yara izi tedavisi olarak tanımlarlar.
Fraksiyonel lazer ile yapılan yara izi tedavisinde amaç cilt altı dokuya lazer enerjisi göndererek kolajen üretimini tetiklemektir. Kolajen üretiminin artmasıyla birlikte bir onarım süreci başlar; zaman içinde ciltteki yara izlerinin görünümünde iyileşme görülmeye başlar.
Fraxel Dual, cildin hasarlı kısmının derinliklerini hedef alır ve etrafındaki dokuyu destekleyerek hızlı iyileşmeyi akıllıca destekler. Bu işlem vücudunuzun eski ve hasarlı hücreleri sağlıklı olanlarla değiştirilmesine olanak tanır; taze ve ışıltılı bir cilt yaratır.
Fraxel lazer teknolojisi, cildin farklı seviyelerde yara izi tedavisi sağlar, bu da belirli sorunların doğrudan hedeflenebileceği anlamına gelir ve size her seansta kesin olarak tekrarlanabilen en iyi sonucu sunar. Yar izlerini tedavi etmek için uygulanan fraksiyonel lazer tedavisinin kaç seans yapılması gerektiğine kişinin cilt yapısına ve ciltte meydana gelen hasarın şiddetine bağlı olarak karar verilir. Fraksiyonel lazer yara izi tedavisi yaptıranlar bu uygulama ağrısız ve acısız ve etkili bir yara izi tedavisi olarak tanımlarlar.
Fraksiyonel Lazerin Farklı Tedavi Alanları Nelerdir?
- Ameliyat izleri ve sivilce izi dâhil olmak üzere tüm yara izi görünümünü iyileştirmek istiyorsanız,
- Çatlakların görünümünü yumuşatmak istiyorsanız,
- Güneşten zarar görmüş cildiniz varsa ve cildinizin genel anlamda sağlığını ve görünümünü iyileştirmek istiyorsanız,
- Yaşın neden olduğu pigmentasyonun görünümünü iyileştirmek istiyorsanız ve eller de dahil olmak üzere cildi gençleştirmeyi hedefliyorsanız,
- Çizgiler, kırışıklıklar, donuk cilt gibi doğal yaşlanma belirtileri görüyorsanız fraksiyonel lazer sizin için uygun bir tedavi yöntemi olabilir.
Yara İzi (Skar) Tedavisi Sonrası Süreç!
Fraksiyonel lazer ile yara izi (skar) tedavisi sonrası uygulama alanı genellikle 48 saat içinde geçen hafif ödem ile birlikte kızarmış görünecektir. Yara izi (Skar) tedavisi yaptıranların cildi tedaviden birkaç gün sonra biraz sertleşmeye başlayabilir. Bu genellikle sadece hasta tarafından fark edilir; dışarıdan bakıldığında başkaları tarafından fark edilmez ve genellikle üç ila yedi günden fazla sürmez.
Genellikle birden fazla seans yara izi tedavisine ihtiyaç duyulur; hastalar tedavi süresince farkı her seans sonrasında fark ederler ancak tedaviden birkaç ay sonra dokular onarılmaya ve iyileşmeye devam ettikçe cilt yüzeyinde daha fazla değişim görülebilir.
Yara İzi Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yara İzleri Lazerle Geçer mi?
Lazer destekli uygulamalar yara izi (skar) tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Lazer cihazları sahip oldukları teknolojisi sayesinde cilt dokuları harekete geçirerek kolajen üretimini tetiklerler. Kolajen cildin canlı ve sağlıklı görünmesini sağlayan liflerdir. Kolajen üretimi arttıkça cilt yüzeyindeki yara izleri, sivilce lekeleri vb. zaman içinde iyileşir ve yok olur.
Yara İzi Nasıl Tedavi Edilir?
Her yara izi ve tedavisi farklıdır. Çoğu yara izleri cilt yüzeyinde ince bir iz bırakırlar ve genellikle bu izler lazer destekli uygulamalarla tedavi edilir ancak bazen yara dokusu aşırı iyileşme eğilimi gösterebilir bu nedenle cilt yüzeyinde daha büyük ve daha kalın izler oluşturabilir. Bu durumlar da yara izi skar tedavisinin farklı şekillerde yaklaşılmasına neden olur. Büyük ve geniş alana yayılan altı boş ve derin yara izlerinin tedavilerinin cerrahi ile birleştirilmesi gerekebilir.
Yara İzi Geçer mi?
Yara izlerinin görünümünü iyileştirmek için uygulanabilecek birçok farklı tedavi çeşidi vardır. Uzman bir dermatolog tarafından kişiye özel olarak belirlenecek yöntem ile yara izlerinin görünümünü iyileştirmek ve zaman içinde yok etmek mümkündür. İnce ve yüzeysel yara izlerinin tedavisinde en etkili olan yöntem lazer ile yapılan yara izi (skar) tedavisidir.
Yara İzleri Ne Kadar Zamanda Geçer?
Yara izlerinin iyileşme süreci enflamasyon evresi, çoğalma evresi ve yeniden yapılanma evresi olmak üzere 3 farklı evrede gerçekleşir. Yara izinin derinliğine ve yapısına bağlı olarak bu iyileşme süreci 1 yıla kadar uzayabilir.
Yara İzi En Çabuk Nasıl Geçer?
Yara izlerinin tedavisinde hızlı ve etkili bir sonuç alabilmek için yaranın oluşumundan sonra mümkün olan en kısa sürede yaranın yapısına ve çeşidine uygun olan yöntemle tedavi süreci başlatılmalıdır. Yara izlerinin oluşumu farklı olduğu için tedavi sürecinde uygulanacak yöntemde farklılık gösterir. Yara izlerini en kısa sürede geçirebilmek için tedavi süreci dermatolog eşliğinde planlanmalıdır.
Yara İzleri Tamamen Geçer mi?
Yara izinin büyüklüğüne ve oluşan skar dokusunun cinsine göre değişkenlik gösterir. Ek tedaviler ile tamamen geçmesi mümkündür.
Yara İzi (Skar) Tedavisi Fiyatları
Yara izi tedavisi fiyatları, uygulanacak tedavi yöntemine bağlı olarak farklılık gösterir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu nedenle 0212 241 46 24 no’lu telefondan bizleri arayarak ya da İstanbul-Nişantaşı’ndaki polikliniğimizi ziyaret ederek Yara izi tedavisi fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.