Tüp mide ameliyatı dünya çapında çok fazla kişi tarafından yaptırılan bir cerrahi işlem haline gelmiştir. Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan obezite sorunu her geçen gün daha fazla insanı etkilemektedir. Çok fazla yemek yemek hareketsiz bir yaşam, sağlıksız beslenme, bazı hastalıklar ve kullanılan ilaçların yan etkisi nedeniyle obezite sorunu çoğu kişide görülebilmektedir. Obezite sorunu yaşayan kişilerin ortak zorluğu aldıkları kiloları kolayca verememe durumudur. Alınan kilolar sürdürülen hayat tarzının da etkisi ile verilmesi zor bir hale gelmektedir. Çoğu durumda obezite sorunu yaşayanlar yıllarca kilo vermek için çabalamaktadır. Böyle durumlarda daha etkili ve hızlı sonuç almak ayrıca eski sağlığınıza geri dönmek için tüp mide ameliyatı gibi tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Tüp mide ameliyatı sayesinde kişilerin fazla yemek yemesi engellenir, yaşanan iştah kaybı nedeniyle kilo verme başlar. Mide eskisinden daha küçük olduğu için günlük tüketilen yiyecek miktarı da azalır. Bu da gereğinden fazla kalori almanızı engeller. Kalori alımı düştüğünde vücut depoladığı besinleri yakar. Böylelikle kalori yakıp kilo verilir.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Metabolik düzeyde olan bir cerrahi yöntemdir. Tüp mide ameliyatı ile midenin belli bir kısmının işlevi kısıtlanmaktadır. Midenin yaklaşık yüzde seksenlik kısmı çıkarılmaktadır. Böylelikle kişinin daha küçük bir mideye sahip olması amaçlanmaktadır. Midenin kalan yüzde yirmilik kısmının görüntüsü tüp şekline benzediği için operasyona tüp mide ameliyatı denilmektedir. Kısaca mide küçültme ameliyatı denilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kişinin ameliyat için uygun olup olmadığını kontrol etmeye yönelik ilk etapta fiziki muayene yapılmalıdır. Fiziki muayenede hastanın genel sağlık durumu, vücut kitle indeksinin ameliyat için uygunluğu, daha önce geçirilen hastalıklar, kullanılan ilaçlar öğrenilir. Gerekli testler yapılır. Tüm bunlar sonucunda doktor onay verir ise cerrahi işlem gerçekleştirilir. Tüp mide ameliyatı aşamaları;
- Hastaya genel anestezi uygulanır.
- Sonrasında ise mideye erişmek için laparoskopik yöntemler kullanılır. Hastanın durumu ve cerrahın tercihine göre 1 veya 5 delikten mideye erişim sağlanır. Bu delikler oldukça küçük ve sonrasında kötü bir görüntü yaratmayacak şekildedir.
- Mide giriş kısmına kalibrasyon tüpü yerleştirilir. Kalibrasyon tüpü sayesinde midenin ne kadar küçültüleceği belirlenmektedir. Böylelikle gereğinden fazla midenin küçültülmesi engellenmektedir.
- Mide özel yöntemler ile (zımbalama) boydan boya kesilmekte veya üzerine katlanarak dikilmektedir.
- Midenin yüzde seksenlik kısmı alındıktan ya da küçültüldükten sonra yerleştirilen kalibrasyon tüpü çıkarılır.
- Son olarak ameliyat sona ermeden midede herhangi bir kaçak veya sorun var mı kontrol edilir.
- Herhangi bir sorun yok ise operasyon biter.
- Ortalama 1,5 saatlik sürek operasyon sonrasında hasta ilk 24 saat müşahede altında tutulur. Bu süre kişiye bağlı olarak artabilir. Kişinin durumunda herhangi bir sorun yok ise taburcu edilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası
Tüp mide ameliyatı sonrasında iyileşme döneminde son derece dikkatli olmak gerekir. Ortalama olarak 5 gün boyunca hastanın dinlenmesi gerekir. Bu 5 günlük sürecin ilk 2-3 günü hastanede geçebilmektedir. 5 gün sonrasında günlük hayata yavaş yavaş geri dönüş yapılabilmektedir. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu beslenme şekli ve düzenidir. Vücudun yeni beslenme şekline alışması zaman alabilir. Kilo vermeyi sağlıklı ve kalıcı bir hale getirmek için beslenme uzmanı ile görüşüp size özel hazırlanan beslenme şekline uyum sağlamanız gerekir. Ayrıca bu süreçte daha hareketli bir yaşamı alışkanlık haline getirmelisiniz. Verilen kilolardan sonra vücut sarkmalarını engellemek ve zayıflamayı kalıcı bir hale getirmek için hareket etmeyi sevmeniz gerekir. Spor, egzersiz, günlük yürüyüşleri hayatınıza dahil etmeniz gerekmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulanlar
Operasyon Süresi Ne Kadardır?
Tüp mide ameliyatı ortalama 1,5 saat kadar sürmektedir.
Kimler Uygundur?
Tüp mide operasyonu için uygun olan kişilerin vücut kitle indeksine bakılmaktadır. Vücut kitle indeksi yaş faktörü de ele alındığında 30’un üzerinde olan kişiler bu işlem için uygundur. Tabi ki kişinin tamamen uygun olup olmadığı cerrah gerekli muayeneyi yaptıktan sonra karar verecektir.
Kimler Uygun Değildir?
Kalp ve akciğer hastalığı olanlar, kanser tedavisi görenler, reflü gibi mide hastalığı olanlar, vücut kitle indeksi düşük olanlar uygun değildir.
Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Operasyon cerrahi ve ciddi bir uygulama olduğu için riskleri de bulunmaktadır. Obezite bireyler için riskleri kalp, akciğer ve böbrek gibi iç organlarda yaşanacak sorunlardır. Ayrıca kilo verme ile kas kaybı da ortaya çıkabilmektedir. Bu ameliyat sonrasında reflü sorunu ortaya çıkabilmektedir. Mide tekrardan genişleyip kişi doğru beslenmez ise kilo alımı tekrar başlayabilmektedir. Kaçak riski vardır. Son olarak mide veya karın kanaması riski görülebilmektedir. Bu riskler işlemi yapan cerrahın tecrübesi ve hastanın ameliyat sonrası sürdürdüğü yaşam şekline bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Operasyon Sonrası Mide Kaçağı Belirtileri Nelerdir?
Tüp mide ameliyatındaki en büyük risk kaçak konusudur. Kaçak belirtileri karın ağrısı ve yüksek ateş durumudur. Bu belirtiler göründüğünde vakit kaybetmeden işlemi yapan doktor ile görüşmek gerekir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Mide Tekrar Büyür mü?
Evet büyüyebilir. Midenin büyümesi ile eski kiloların tekrar alınması durumu gerçekleşebilir. Bu durumu engellemek için hastanın doğru ve sağlıklı bir şekilde beslenmesi şarttır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İşlemden sonra cinsel ilişkiye girmek için bir haftalık sürecin geçmesini beklemelisiniz. Spora başlamak için ise 1 aylık bir bekleme süresi vardır. Sonrasında yavaş ve kontrollü bir şekilde düzenli spor yapabilirsiniz. Beslenme alışkanlığınızda gazlı içeceklerin olmaması, katı ve sıvı yiyeceklerin aynı anda tüketilmemesi gerekmektedir. İlk 14 günlük süreçte sadece sıvı beslenmeniz gerekmektedir. Günlük vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin alınması, su tüketiminin doğru olması gerekmektedir. Kilo kaybı ile deride oluşan deformasyonları engellemek için egzersizler yapılmalıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları
Sağlık konularında internet sitelerinde fiyat vermek doğru değildir. Çünkü Sağlık Bakanlığının internet sitelerinde fiyat verme konusunda yasaları vardır. En doğru fiyat bilgisi için işlem yaptıracağınız kliniğe gidip doktora muayene olmanız gerekir. Muayene sonrasında yapılacak işlemler belirlenir. Bu işlemlere göre size en doğru fiyat bilgisi çıkarılır.
Tüp mide ameliyatı hakkında daha fazla bilgi almak için bize iletişim sayfamızda yer alan bilgilerden ulaşabilir kolayca randevu oluşturabilirsiniz. Randevu aldıktan sonra kliniğimizde yer alan çalışan ve uzmanlar Tüp mide ameliyatı hakkında aklınıza takılan tüm soruları cevaplayacaktır. 02122414624 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak Tüp mide ameliyatı fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.