Kolajen Nedir? Faydaları oldukça fazla olan Kolajen hem bazı besin kaynaklarında doğal olarak bulunan hem de üretim yöntemleriyle çeşitli formlarda hazırlanmış içeriklerde (krem, ilaç, kozmetik, aşı vb) mevcut olan bir maddedir. Kolajenin insan için öneminin anlaşılması ve vazgeçilmez hale gelmesi son 40–45 yılda gerçekleşmiştir. Kolajenin önemi hem estetik hem de sağlık sektörlerinde kendini gösterir. Hem anti-aging faydası bulunan hem de çeşitli hastalıkların tedavisinde etkili bir maddedir. Bu nedenle oldukça popüler bir madde haline gelmiş ve yaygınlaşmıştır.
Kolajen Nedir?
Kolajen, insan vücudunda mevcut olan ve Fibroblastlar tarafından çoğaltılan bir proteindir. İçeriğinde glisin, glutamin, prolin, alanin, hidroksiprolin gibi çeşitli aminoasitler bulunur. Bağ dokunun (deri, kemik, kas, kıkırdak, tendon, organ) büyük bölümünü oluşturan Kolajen vücudu güçlendirmenin yanı sıra genç, canlı, esnek bir cilt oluşturmayı da sağlar. Kolajenin yaşlanma ve çeşitli faktörlerle azalması sonucu cilt elastikiyetini kaybeder, kırışıklıklar oluşur, ciltteki hacim azalarak çökük ve sarkık bir cilt yapısı meydana gelir. Kolajen kaybı takviye yoluyla telafi edilebilir. Bu nedenle kolajeni vücuda almak için çeşitli yollar geliştirilmiştir.
Kolajen Nasıl Popüler Olmuştur?
Kolajen Uzak Doğu’dan Amerika’ya tüm dünyada keşfedilmiş ve kullanılan bir maddedir. Uzak Doğu’da uzun yıllardır gençlik için bazı hayvanların derisi ve tırnakları yenmektedir. Amerika’da 1980’lerden itibaren estetik sektöründe dolgu maddesi olarak kullanılmıştır. Fakat Kolajenin bazı gıda ve içeceklere katılarak tüketilmesi onun popülerleşmesini sağlamıştır. Tüketilebilir şekildeki Kolajen hem pratik hem de kolay ulaşılabilir bir madde haline gelmiştir. Ünlü kişilerin sosyal medyada Kolajenli içecek ve yemek paylaşımları sayesinde Kolajen çoğu kişi tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede pazar payı artmış ve Kolajenin hayata daha çok dahil edilmesi için yöntemler geliştirilmeye başlanmıştır. Bunlar gıda, içeceklere Kolajen dahil etme, sıvı Kolajen ürünler, Kolajenli aşı içerikleri, Kolajenli krem ve kozmetik üretimi, ameliyatlı /ameliyatsız estetik uygulamalar geliştirme gibi pek çok kullanım alanı yaratmıştır.
Kolajen Neden Azalır?
Kolajenin vücutta azalmasının en önemli nedeni yaşlanmadır. 25 yaşından itibaren Kolajen üretimi azalır ve vücuttan her yıl ortalama %1’lik kısım kayba uğrar. Yaş ilerledikçe Kolajenin yıllık kaybında da artış olmaktadır.
Yaş almanın haricinde Kolajeni azaltan diğer etmenler;
* Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar
* Stres
* Kalitesiz kozmetik kullanımı
* Cildin soğuk ve sıcaktan yeterli ölçüde korunamaması, güneş ışınlarına maruz kalma
* Düzensiz uyku
* Yapay şeker tüketimi ve sağlıksız beslenme
* Vitamin eksiklikleri
* Kortizol hormonunun artması
* Menopoz
Kolajenin azalması gözle görülür farklılıklar yaratmaktadır. Cilt pürüzsüzlüğünü kaybeder. Kırışıklık, çizgi, çökme, sarkma gibi etkiler gözlemlenir. Cildin rengi solar, canlılığı kaybolur. Cilt kurur, çatlar, dalgalı görünümler oluşur. Eklem ağrıları, sindirim sorunları kendini gösterir.
Kolajen Eksikliğinde Neler Gözlemlenir?
Kolajen eksilmesinin ilk belirtileri ciltte görülmektedir. Ciltte yaşanan deformasyonlar; kuruluk, kırışıklık, sarkma, matlaşma, selülit görünümü olarak kendini gösterir. Cilt yüzeyinde kesik ve yaralanma oluştuğunda iyileşme hızı azalır. Göz altlarında çukurluk, morlaşma gibi etkiler görülür. Diş etinde kanama, saç dökülmesi, tırnak kırılması Kolajen eksikliğinde yaşanan durumlardır. Ayrıca vücudun genelinde görülen eklem ağrıları, hareket kabiliyetinin azalması, romatizma, kemik erimesi gibi çeşitli durumlar da Kolajen eksikliğinin bir sonucudur.
Kolajen Nereden Elde Edilir?
Kolajen protein kaynaklı bir madde olduğu için hayvansal ürünlerden üretilir. Kolajenin alındığı hayvan türüne göre çeşitler oluşturulmuştur. Sığır kollajeni, balık kolajeni, tavuk kolajeni gibi. Hangi Kolajen çeşidinin daha faydalı olduğu kişiye göre değişmektedir. Kolajen takviyesi seçimi için belirli aralıklarla düzenli olarak kullanım yapılarak her çeşit ayrı ayrı denenebilir ya da karma Kolajen adı altında tüm Kolajen çeşitlerini kapsayan içerikler tercih edilebilir. Kolajen çeşitlerinden birinin ötekinden daha etkili olduğu söylenemez. Kişinin alerjik reaksiyon durumu bazı Kolajen çeşitlerinin alımında engel oluşturabilir. Önemli olan Kolajen içeriğinin kaliteli olmasıdır.
Kolajen Nasıl Kullanılır?
Vücuttaki Kolajen eksikliğini gidermek için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Tüm yöntemlerin amacı Kolajen takviyesi ile vücuttaki deformasyonları gidermek, daha sağlıklı ve genç bir görünüm elde etmektir.
Kolajenli krem ve kozmetikler: Kolajen içeren krem ve kozmetikler cildin en üst tabakasına uygulandığı için cildin alt tabakalarına ulaşamamakta ve cilt yüzeyindeki etkisi kısa süreli olmaktadır. Bu nedenle ileri yaştaki kişiler için Kolajen içeren krem, kozmetik uygulamaları pek işe yaramamaktadır. Genç ve orta yaş kişilerde Kolajenli kremler tercih edileceği zaman prokolajen ya da peptit kremler seçilmelidir. Bu kremlerde Kolajen içeriği yoğunluklu olduğu için deri tarafından emilip Kolajen dokulara ulaşma şansı daha yüksektir.
Kolajenli ilaçlar: Kolajenin toz ya da hap formu şeklinde alınması bağırsaklardan emilim gerçekleştiği için daha etkilidir. Fakat Kolajenin ilaç olarak alınmasının sağladığı fayda gözle görülür bir etki yaratsa da resmî kurumlar tarafından onaylanmamıştır.
Kolajenli gıdalar: Kolajeni gıda ve içeceklere dâhil ederek tüketme popüler kültürün bir dayatması olsa da gözlenebilir bir fayda tespit etmek güçtür. Çünkü Kolajenden istenen faydanın sağlanabilmesi için düzenli tüketimi gerekir. Düzenli tüketim yeme-içme faaliyetlerine günlük ve planlı olarak Kolajeni dahil etmeyi gerektirir. Bazı kişiler etkili sonuçlar aldıklarını söyleseler de resmi olarak bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.
Kolajen enjeksiyonu: Kolajen enjeksiyonu artık aktif olarak estetik uygulamalarda kullanılmamaktadır. Bunun nedeni alerjik reaksiyon oluşturması ve çok kısa süreli fayda sağlamasıdır. Kolajen enjeksiyonun yerini hyalüronik asit dolgu, yağ enjeksiyonu, Kolajen aşısı gibi yöntemler almıştır.
Kolajenin ağız yoluyla alınması bilimsel bir kanıt olmasa da memnuniyet veren sonuçlar sağlamaktadır. Yapılan pek çok araştırmada düzenli Kolajen alan kişilerin çoğunluğunda cilt yapısında iyileşme, gençlik etkisi, yaraların düzelmesi, yağlı dokularda azalmanın durması gibi etkiler gözlemlenmiştir.
Vücuttaki Kolajen eksikliğinin nasıl tamamlanacağı doktorla yapılacak görüşme sonunda sağlıklı bir yöntem seçilerek belirlenebilir.
Kolajen Türleri Nelerdir?
İnsan vücudunda en az 16 türde Kolajen tespit edilmiştir. Bu Kolajenlerin büyük çoğunluğunu en yaygın bilinen 3 tür Kolajen oluşturur:
* Tip 1 Kolajen: İnsan vücudundaki Kolajenlerin %90’lık kısmını oluşturur. Deri, kemik, tendon, diş, saç, tırnak oluşumlarını sağlar. Sıkı ve toplu yapıda gözlemlenen Kolajenlerdir. Tip 1 Kolajen deniz kolajeni, sığır kolajeni, organik kemik suyu proteininden kolajen gibi maddelerden alınabilir.
* Tip 2 Kolajen: Kıkırdak oluşumunu sağlar. Gevşek yapıda gözlemlenen Kolajenlerdir. Organik kemik suyu protein tozu Tip 2 Kolajen ihtiyacı olanların alabileceği bir maddedir.
* Tip 3 Kolajen: Damar, cilt, gastrointestinal sistem oluşumlarını sağlar. Ciltte elastikiyet ve sıkılık etkisi oluşturur. Organik kemik suyu protein tozu ve sığır kolajeni ile Tip 3 Kolajen eksikliği giderilebilir.
Tip 1 ve Tip 3 Kolajenleri vücuda estetik, cilt sağlığı konularında destek sağlar. Tip 2 Kolajenleri ise eklem ve kemik sağlığını gerçekleştiren Kolajenlerdir.
Hangi Kolajen Ne Kadar Miktarda Kullanılmalıdır?
Hangi Kolajenin hangi yöntemle ne kadar alınacağı doktor denetiminde gerçekleştirilmelidir. Vücudunuzdaki Kolajen eksikliğinin nedenlerinin tespiti ve hangi şikâyetlere yönelik Kolajenin tercih edileceği doktor tarafından sağlıklı bir şekilde belirlenir. Genellikle cilt sorunları ve gençleşme etkisi için Tip 1 ve Tip 2 karışımı kullanılır. İstenen etkinin sağlanması için 3-4 ay düzenli olarak Kolajen takviyesi almak gerekir. Eklem ağrıları ve kemik sağlığı için Tip 2 6 ay boyunca düzenli olarak alınmalıdır. Ortalama günlük alınması gereken Kolajen miktarı 13-20 gr. dır. Kullanım dozu ve süresi kişinin yaşına ve ihtiyacına göre belirlenmektedir.
Kolajenin Faydaları Nelerdir?
Vücudumuzda hiç Kolajen olmasaydı vücut bütünlüğümüzü sağlamamız imkânsızlaşırdı. Kolajenin en temel faydası bağ dokuları bir arada tutmasıdır. Vücuttaki protein, ağırlıklı olarak Kolajen tarafından sağlanır. Kolajenin hayati nitelikteki faydası haricinde pek çok faydası daha bulunmaktadır:
* Estetik olarak yaşlanma karşıtı fayda sağlar: Ciltteki yaşlılık etkileri Kolajen takviyesiyle giderilir. Kırışıklık, kuruluk, çatlama, sarkma gibi çeşitli deformasyonlar yok olur. Cilt genç, pürüzsüz, esnek, nemli bir yapıya kavuşur. Saç ve tırnaklar sağlıklı bir yapıya ulaşır. Saç dökülmesi, saç kırığı, saç incelmesi yok olur. Tırnaklar güçlü ve sağlam bir hale gelir.
* Eklem ağrılarını gidermeyi sağlar: Kolajen takviyesiyle eklem ağrıları son bulur. Eklemlerdeki sertleşme, şişme gibi etkiler kaybolur. Kıkırdak doku iyileşir. Osteoartrit hastalarının ağrılarından kurtulması sağlanır.
* Kas kütlesinin korunmasını sağlar: Kolajen takviyesi kas kütlesini arttırır. Hareket kabiliyetinin artmasıyla kişinin metabolizma çalışma hızı artar. Bu sayede yağ yakımı hızlanır ve sağlıklı bir vücut sağlanır.
* Sindirim sistemi ve bağırsak çalışımını düzenler: Sızdıran bağırsak hastalığını gidermede ve sindirim sistemini düzenlemede etkilidir.
* Karaciğer hasarlarını giderir: Kolajenin içerisindeki glisin, karaciğer sağlığının korunmasında önemli bir etkiye sahiptir.
* Kalp sağlığının korunmasını sağlar: Kolajen takviyesiyle kalp ve damar sağlığı korunmakta ve koroner arter hastalığı gibi hastalıklar önlenmektedir.
* Görme sorunlarını giderir: Kolajen takviyesi korneadan kaynaklanan görme sorunlarını çözümlemeyi sağlamaktadır.
Kolajenin Yan Etkisi Var Mıdır?
Kolajen oldukça güvenli bir maddedir. Yan etkileri nadiren oluşmakta ve şiddetli yaşanmamaktadır. Alerjik bünyeye sahip olan kişilerin Kolajen tüketiminde dikkatli olması gerekir. Kolajen takviyesi ishal, mide bulantısı gibi hafif yan etkiler gösterebilir. Hamile ve emzirme dönemindeki kadınlar mutlaka doktor denetiminde Kolajen almalılardır. Kolajen şekerli gıda ve içeceklerle bir arada tüketildiğinde kilo almaya sebep olabilir. Kolajen takviyeleri hayvansal kaynaklardan sağlandığı için veganlar için de uygun değildir.
Kolajen Ürünler Nasıl Saklanır?
Kolajen ürünler son tüketim tarihlerine dek karanlık, güneş ışığı görmeyen bir ortamda saklanabilir. Ayrıca ortamın kuru, nemden uzak, serin olması da gerekmektedir. Ürün kapakları açık bırakılmamalı, havayla teması engellenmelidir.
Kolajen Besinlerden Alınabilir Mi?
Kolajen yönünden zengin besinler; kemik suyu, kırmızı et, beyaz et, yumurta beyazı, süt, süt ürünleri, havuç, balkabağı, çilek, kiraz gibi çeşitli meyve, sebze ve protein kaynaklarıdır. Özellikle protein açısından zengin besinler (paça çorbası, sakatat vb) tüketerek vücuttaki Kolajen miktarını arttırmak mümkündür. Fakat ilerleyen yaşla birlikte gıda ile alınan Kolajenin ne kadarının vücut tarafından emileceği ve vücutta takviye istenen alana fayda sağlayıp sağlamayacağı merak konusudur. Bu nedenle ilaç, aşı gibi yöntemlerle Kolajen takviyesi alımı besinden sağlanan Kolajene oranla daha etkili olmaktadır.
Kolajen Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Kolajen takviyesinin verimini arttırmak için şunlara dikkat edilmelidir:
* Sigara kullanımı bırakılmalıdır.
* Açık havada iken güneş koruyucu krem kullanılmalıdır.
* C vitamini alınmalı ya da C vitamininden zengin meyve ve sebzeler tüketilmelidir.
* Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak gerekir.
* Bol su tüketmek gerekir.
* Çok şekerli ve karbonhidrattan zengin gıdalarla birlikte almamak gerekir.
* En az 5 ay süreli düzenli olarak kullanılmalıdır.
* Güvenilir ve kaliteli markalar tercih edilmelidir.
Kolajen Takviyesi Alımından Sonra Ne Zaman Etkisi Görülür?
Kolajenin hangi formda alındığı hızlı etki sağlamada önemlidir. Kozmetik, aşı gibi direkt uygulamalar uygulanan alanda daha hızlı etki yaratmaktadır. Ağızdan alınan, emilim gerektiren formda Kolajen takviyeleri daha etkili olmakla birlikte daha yavaş sonuç sağlar. Ayrıca istenen bölgeden daha önce başka Kolajen eksiği olan bir alanda fayda sağlanabilir. Ağızdan alınan Kolajen formlarında Kolajenin hangi bölgeye aktarılacağına vücut karar verir. Ortalama 3-4 aylık düzenli olarak Kolajen alımı sonrasında etki görülmeye başlanır.
Kolajen Alımında Hazır Formlar Nelerdir?
Kişilerin Kolajen ihtiyacını karşılayan piyasada mevcut pek çok ürün bulunmaktadır. Bu ürünler kişilerin kolay tüketebilmeleri için farklı formlarda hazırlanmıştır. En yaygın kullanımlar şu formlardır:
Kolajen Tozu: Hidrolize Kolajen halinde bulunan ince, beyaz toz şeklindeki Kolajendir. Kişilere kullanım kolaylığı sunduğu için yaygın olarak kullanılır. Kullanımı oldukça pratiktir. Toz karışım tüm yiyecek ve içeceklere eklenerek alınabilir. Kolajen tozunun dezavantajı bazı kişilere tadının kötü gelmesi ve katıldığı yiyeceğin/içeceğin tadını değiştirdiğinin düşünülmesidir.
Sıvı Kolajen: Sıvı Kolajen çeşitli boyutlarda bulunan sıvı formdaki Kolajen karışımıdır. Direkt içilerek vücuda alınır. Tüketilmesi oldukça kolaydır. Dezavantajı bazı kişilerin tadını beğenmemesi ve içine kolay tüketmeyi sağlayıcı farklı gıdalar ilave etme gereksinmesidir.
Kapsül Kolajen: İçinde Kolajen tozu bulunan kapsül formudur. Yutularak alınır. Başka bir gıdayla karıştırılması gerekmez. Yutulduğu için kokusu ve tadı yoktur. Kişinin ihtiyacına göre birden fazla sayıda kapsül almak gerekebilir.
Kolajen Aşısı Nedir?
Kolajen aşısı cildinde gençlik etkisi yaratmak isteyen kişilere uygulanan bir işlemdir. Kolajen aşısı dermatolog tarafından uygulanır. Kolajen aşısıyla vücuda Kolajen verilmez, kişideki Kolajenin uyarılarak aktif hale gelmesi sağlanır. En sık uygulanan alanlar; yüz, boyun, dekolte, el bölgesidir. Kolajen aşısı bu alanlardaki kırışıklık, gevşeme, mat cilt görünümünü yok eder. Ciltteki gözenekler sıkılaşır. Cilt lekeleri giderilir, pürüzsüz, aydınlık, canlı bir cilt yapısı oluşur. Kuru ve çatlak cilt görünümünün yerini nemli bir cilt alır. Hacim veren bir uygulama olmadığı için doğal ifade bozulmamaktadır. Akne izi, yara izi iyileşmesi gibi tedavilerde de etkili olan bir uygulamadır.
Kolajen aşısı lokal anesteziyle uygulanan, 5-10 dakikalık bir işlemdir. Aşı içeriğinin enjektörle cildin gerekli noktalarına aktarılmasıyla yapılır. 2-4 seans arası uygulanarak işlem tamamlanmaktadır. Kolajen aşısının etkisi 1 ay içerisinde oluşmaktadır. Kolajen aşısının kalıcılığı 1 yıldır. 6 ay ile 1 yıl arası tekrarlanması kalıcılık süresini uzatmaktadır.
Kolajen Peptitler (Hidrolize Kolajen) Nedir?
Kolajen peptitler kolajenin hidrolize edilmesiyle minik parçalara ayrılması sonucu oluşan parçalardır. Kolajen peptit vücut tarafından daha kolay sindirilmeyi sağlar. Bağırsaklar tarafından emilim daha kolay ve hızlı gerçekleştiği için daha etkili sonuç elde edilmektedir. Kullanılan tüm Kolajen formlarında hidrolize Kolajen tercih edilmektedir.
Bitkisel Kolajen Nedir?
Bitkisel kolajen adı altında sunulan ürünler hayvansal kaynaklardan muaf tutulmuştur. İçerdikleri kolajen daha çok meyve ve sebzelerden sağlanan ya da yapay Kolajenlerden oluşmaktadır. Hayvansal kaynaktan sağlanmayan Kolajen takviyelerinin ne kadar fayda sağladığı şüphelidir.
Kolajen Takviyesi Fiyatları
Kolajen takviyeleri çok çeşitli formlarda piyasada bulunmaktadır. Kapsül, toz, sıvı, enjeksiyon, kozmetik formlarda bulunan Kolajen takviyelerinin fiyatlarını pek çok unsur belirler. Karışımdaki Kolajen oranı, başka hangi maddeleri içerdiği, ürünün marka değeri, hangi teknolojiyle üretildiği, doktor tarafından uygulanma gerektirip gerektirmediği gibi pek çok faktör fiyatı belirler. Kolajen takviyesi alınırken kaliteli ürünler tercih edilmeli ve hangi tip Kolajen artırımını hedeflediğiniz belirlenmelidir. Kolajen kullanımında doktora danışarak ürün tüketiminde ilerlemek en doğru yöntemdir.