Karın germe ameliyatı belli nedenlerden dolayı sarkan ve kötü bir estetik görüntüye neden olan fazla derinin alınması ve kasların onarılması işlemidir. Günümüzde çoğu kişi çeşitli nedenlerden dolayı karın bölgesinde sarkmalar yaşayabilmektedir. Özellikle obezite, fazla kilo alıp verme, hamilelik sonrası durumlar nedeniyle karın bölgesi sarkabilmektedir.
Her geçen gün gelişen estetik cerrahi sayesinde vücutta yer alan ve kötü görüntüye neden olan deri sarkmalarını ameliyat ile almak mümkündür. Karın germe ameliyatı ciddi bir operasyondur. Bu nedenle operasyon öncesi ve sonrasında yaşam tarzımıza dikkat etmek gerekir. İyileşmenin doğru olması için yaşam tarzında değişiklikler yapmak gerekmektedir. Karın germe hakkında daha fazla bilgiye aşağıdan başlıklar halinde ulaşabilirsiniz.
Karın Germe Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulanlar ve Cevapları
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Dikişler Alınır mı?
Eğer kişiye mini karın germe ameliyatı ile estetik dikişler atılmış ise dikişler kendiliğinden eriyecektir. Eğer böyle bir işlem yapılmamış ise ameliyattan yaklaşık 1 hafta sonrasında dikişler doktor tarafından alınmalı gerekir, sonrasında pansuman işlemleri yapılmalıdır.
Karın Germe Ameliyatından Kaç Gün Sonra Banyo Yapılır?
Ameliyat sırasında kullanılan drenler ameliyattan 2-3 gün sonra alınmaktadır. Drenler alınana kadar hastanın banyo yapmaması gerekir. Kısacası operasyondan ortalama 3 gün sonrasında duş alabilirsiniz. Duş alırken dikkatli olmalı, ameliyat olan kısma çok fazla köpük değmemeli ve duştan sonra dikişler üzerindeki bantları iyice kurulamak ve ve kuru tutmak önemlidir. Duştan hemen sonra korsenizi giymeniz gerekir. Biz genellikle ilk yıkamayı klinikte beraber yapıyoruz. Hastanın pansumanlarını değiştirip, korsesini giydiriyoruz.
Karın Germe Ameliyatında Göbek Deliği Ne Zaman İyileşir?
Karın germe ameliyatında fazla deri gerilip alınırken göbek deliğinin yerini yeniden konumlandırmak gerekir. Yeni göbek deliği yapılırken hastanın karın bölgesine göre planlanarak, gereken yerde yapılır. Göbek deliğinin iyileşirken dikkatle takip edilmesi, temiz tutulması ve düzenli olarak kremlerinin sürülmesi iyileşmesini hızlandıracaktır. Operasyon sonrası göbek deliğinde kızarıklık, akıntı gibi farklı bir durum var ise doktorunuzla iletişime geçerek bilgi vermek ve takip etmek daha doğru olacaktır. Göbek deliğinin iyileşmesi 1 haftada tamamlanır, ancak sonrasında da takip etmek gerekir.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Ameliyat sonrasında tekrardan aynı problemleri yaşamamak için beslenme ve hareket düzenine dikkat etmek gerekir. Obezite ve kilo almaya eğilimli kişilerin ekstra beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Karın bölgesinde tekrardan yağlanmaya neden olacak beslenme tarzından uzak durmalı, mutlaka düzenli egzersiz ve spor yapmalısınız. Özellikle protein ağırlıklı beslenmeye yönelmeniz gerekmektedir. Et, süt ürünleri, yumurta gibi proteinlerin yanı sıra protein açısından yüksek olan tahıl, sebze ve yeşilliklerden almalısınız. Özellikle operasyondan hemen sonra, beslenme düzeninde protein olması önemlidir. Çünkü protein hasar gören, deforme olan dokunun daha çabuk iyileşmesine destek olmaktadır.
Ameliyat bölgesinde herhangi bir enfeksiyon oluşmaması için gerekli vitamin ve minerallerin alınması önemlidir. Özellikle içerisinde A ve C vitamini bulunan besinleri tüketmelisiniz. A ve C vitamini açısından zengin olan besinler süt ürünleri, yumurta, yapraklı yeşillikler, turunçgiller ve domatestir. Çinko açısından zengin olan besinler ise et, fındık ve tahıl ürünleridir.
Beslenmenizde mutlaka sıvı tüketimine önem vermelisiniz. Günlük sıvı tüketim miktarınız en az 2,5 litre olmalıdır. Alkol, şişkinlik yapan besinler, yağlı ve baharatlı yiyecekler, fast food gibi ürünlerden uzak durmanız gereklidir. Aksi takdirde tekrardan aynı problemleri yaşamanız kaçınılmazdır.
Beslenme konusunda mutlaka uzman kontrolünde hareket etmelisiniz. Vücut kitle indeksine, hayat tarzınıza uygun bir beslenme programı için beslenme uzmanlarından destek almanızı öneririz.
Karın Germe Ameliyatından Sonra Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilir?
Ameliyat sonrasında bir süre ilişkiye girmemek gerekir. Ameliyattan ortalama 4 hafta sonrasında kontrollü ve dikkatli bir şekilde doktorunuzun önerdiği pozisyonda, ilişkiye girmeniz tavsiye edilir. Bu süre zarfı öncesinde eğer ilişkiye girerseniz ameliyat bölgesine hasar verebilir. Bu nedenle fazla zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir. Cinsel ilişki sırasında mutlaka dikkatli ve hassas olmak gerekmektedir. Ayrıca mutlaka korunmak gerekir. Bu süreçte gebelik oluşması oldukça risklidir.
Karın Germeden Sonra Ne Zaman Spor Yapılır?
Operasyon sonrasında spor, egzersiz, yüzme gibi aktivitelerin yapılması için geçmesi gereken süre 4-6 haftadır. Bu süreç sonrasında hafif bir şekilde kendinizi çok yormadan, ağırlık kaldırmadan hareket edebilirsiniz. Karın hareketleri yapmak için genellikle 6.hafta itibari ile egzersizler yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?
Ciddi bir operasyon olan karın germe ameliyatı sonrasında dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır. Bunları sıralayacak olursak;
- İyileşme dönemi bitmeden cinsel ilişkiye girmemelisiniz.
- İlk 4 hafta ağır hareketlerden, spor ve egzersizden kaçınmalısınız.
- Beslenme düzeninize dikkat etmelisiniz. Yağlı, baharatlı, şekerli ve karbonhidrat düzeyi yüksek beslenme tarzından uzak durmalısınız.
- Doktorunuzun verdiği ilaçları doğru ve düzenli bir şekilde kullanmalısınız.
- Günlük yeterli miktarda sıvı tüketmelisiniz.
- Alkol ve vücudunuzda şişkinlik yapacak yiyecekleri tüketmemelisiniz.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Korse Kullanımı Nasıldır?
Ameliyat sonrasında bölgenin daha kolay sıkılaşması için korse kullanmak gerekir. Sizin için uygun olan korseyi doktorunuz önerecektir. Korse kullanımında dikkat ve düzen önemlidir. İlk 4 hafta boyunca korsenin düzenli kullanılması gerekmektedir. 4 haftalık süreç sonrasında sadece gündüzleri korse kullanılmalıdır. Geceleri daha rahat uyuyabilmek adına korseyi 4 haftalık süreç sonrasında geceleri takmayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında korse kullanımı sıkıntı yaratabilmektedir. Güneşte açık kalacak ise mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır. Korse kullanımı yazın zor olduğu için karın germe ameliyatını kış aylarında yaptırmanızı öneririz.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalı?
Karın germe ameliyatı sonrasında hastaların en sık yaptığı hata yatış pozisyonudur. Genellikle çoğu kişi sırt üstü dümdüz yatmanın doğru olduğunu düşünür. Fakat doğru yatış pozisyonu sırtı yükselterek, ayakları karına hafifçe çekildiği sırt üstü pozisyondur. İlk 10 gün bu şekilde yatmanız önerilir. Daha sonra aynı şekilde yana yatabilirsiniz. İyileşme tamamlandıkça düz şekilde yatabilir duruma ulaşılır.
Karın Germe Ameliyat İzi Ne Zaman ve Nasıl Geçer?
Operasyon sırasında germe işleminin yapılması için kesi yapılmalıdır. Genellikle bu kesi alt karın çizgisi boyunca yatay olarak yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında iz kalır ve bu iz tamamen geçmez. Fakat iz karın altı çizgisinde olduğu için çok fazla belli olmaz. İzin belirginliği operasyon sırasında kullanılan teknik, vücudunuzun iyileşme hızı, hayat tarzınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. İzin solması ve daha az belirgin hale gelmesi için geçmesi gereken süre ise bir yıl kadardır. Sonrasında eğer gerekliyse, lazer tedavileri ile iz silinebilir.
Karın Germe Ameliyatından Sonra Ödem Nasıl Atılır?
Ameliyat sonrasında oluşan ödem ve şişkinliğin geçmesi için yapılması gereken en önemli konu bol su içmektir. Bol su içmek, ödem attırıcı çaylar tüketmek sizi rahatlatacak ve daha hafif hissettirecektir. Günlük sıvı tüketim miktarınızın en az 2-2,5 litre olması gerekir. Ayrıca bu süreçte beslenme düzeninizde ödem yapıcı yiyeceklerin olmaması gerekir. Tuz, alkol ve sigara gibi ödem arttırıcı tüketimlerden kaçının. Bitki çayları ve su ile oluşan ödemden kolayca kurtulabilirsiniz.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Şişlik Ne Zaman İner?
Operasyon sonrasında oluşan şişlik doğal ve geçicidir. Şişliğin geçmesi için gereken süre ise minimum 2 ay kadardır. 2 ay sonrasında şişlik gittikçe inecek zamanla tamamen kaybolacaktır. İlk 2 aylık süreçte oluşan ödem ve şişkinliğin yüzde seksenlik kısmı geçecektir. Kalan kısım ise zamanla tamamen yok olacaktır. 1 yıl sonunda herhangi bir şişlik kalmayacaktır. Eğer şişlik ve ödeminiz gittikçe artıp azalmıyor ise, mutlaka operasyonunuzu yapan doktor ile görüşmeniz gerekir. Ameliyattan dolayı farklı bir sorun oluşmuş ise kısa sürede müdahale edilmesi gerekir. Eğer beslenme düzeninize ve sıvı tüketiminize dikkat etmezseniz şişkinlik sorunu daha uzun sürebilir.