Androgenetik alopesi olarak da adlandırılan genetiğe bağlı saç dökülmesi, kadınlarda görülen erkek tipi saç dökülmesine verilen isimdir. Kadınlarda saç dökülmesi problemini sık sık görebiliyoruz. Saç dökülmeleri kişisel özelliklere bağlı olduğu için farklı yoğunluk ve hızda saç dökülmesi ile karşılaşmaktayız.

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi nedenlerinin başında kalıtımsal faktörler ve hormonlardaki düzensizlikler gelmektedir. DNA yapısındaki anomali durumlar genetiksel saç dökülmesinin olduğunu, hormon seviyelerindeki androjen hormonunun artışı ise düzensiz hormon seviyesinde bulunulduğu anlamına gelir. Aynı zamanda bu dökülmeleri kişisel özelliklere, mevsimsel geçişlere, ağır diyetlere, beslenme bozukluklarına, hamileliğe ya da ilaç kullanımına bağlı olarak görmekteyiz.

Uygulamanın detayları ve diğer uygulamalar hakkında daha fazlasını Saç Ekimi sayfamızda keşfedin.

Erkek tipi saç dökülmesinde alındaki saç çizgisi geriye doğru çekilerek yavaş yavaş başın tepe bölgesine doğru ilerlemektedir. Bu şekilde önlerden arkaya doğru açılarak giden bir saç yapısıyla kişilerin dış görüntüsünde çok önemli bir boşluk ve eksiklik görülmektedir.

‘Androgenetik alopesi’ problemi yaşayan kadınların neredeyse tamamı kendilerini güzel ve çekici hissetmediklerini ve özgüven kaybı yaşadıklarını belirtmişlerdir. Kadınların üçte ikisi kadarında menopoz sonrası saç dökülmesi görülür.

Kadınların yarısından azı, 65 yaşında kadın tipi saç dökülmesine maruz kalırlar. Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi problemi erken teşhis ile tedavi edilebilir veya saç ekimi yapılabilir.

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesinin ana sebebi kalıtımsal yatkınlıktır. Erkek tipi saç dökülmeleri kadınlarda menopozdan sonra daha sık görülmektedir. Aslında Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi menopozla beraber başlar, kadınlık hormonların azalmasıyla devam eder ve genel olarak 65 yaş sonrasında ilerler. Bu durum zaman içerisinde ilerleme gösteren özelliktedir.

Vücutta artan dihidrotestesteron (DHA) hormonu kıl köküne etki ederek kılın zayıflamasına, incelmesine, kısalmasına ve kıl renginin açılarak tüy görünümüne geçmesine sebep olur. Foliküller küçülerek bir müddet sonra zayıflar ve saç telleri çok daha kolay kırılır hale gelir. Gücünü iyice yitiren saç kökü tamamen kaybolur ve kalıcı olarak kelleşir.

Kadınlarda her gün 50-100 arası saç teli dökülmesi normal olmakla beraber androjenik alopesi yaşayan kadınlarda günlük saç teli kayıpları çok daha fazla olur. Alın bölgesindeki saçların dökülerek saç çizgisinin başın arkasına doğru çekilmesi ve başın tepe noktasının açılması erkek tipi dökülmenin en büyük belirtilerinden biridir. Dökülen saçların yerine yeni saçlar gelmiyorsa kellik başlar ve bu tip saç dökülmeleri kadınlarda psikolojik ve sosyal olarak özgüven eksikliğine sebep olarak kişinin kendini kötü hissetmesine sebep olur.

Yaşın ilerlemesiyle beraber kadın hormonlarındaki düşüş erkek hormonu olan testosteronun ön plana çıkmasına neden olarak erkek tipi saç dökülmesine sebep olmaktadır. Genel olarak kadınlarda erkek tipi saç dökülmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Bu nedenlerin hangisinin erkek tipi kelliğe neden olacağını işinde uzman, tecrübeli bir dermatolog tarafından değerlendirilmeli ve alanına hâkim bir estetik cerrah tarafından tedavi edilmelidir.

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmeleri;

  • Kalıtımsal özellikler
  • Hormon problemleri
  • Yanlış ve yetersiz beslenme alışkanlıkları
  • Mineral ve vitaminden eksik beslenme şekilleri
  • Sistemik hastalıklar
  • Testosteron duyarlılığı ve testosteron seviyesindeki yükseklik
  • İlaçların yan etkisi (Tansiyon, diyabet, doğum kontrol hapları, kemoterapi, akne ve kalp hastalığı için kullanılan ilaçların yan etkisi olarak)
  • Uygulanan yanlış diyet programları
  • Cilt hastalıkları
  • Yoğun stres ve depresyon
  • Gebelik
  • Mevsimsel geçişler
  • Ağır diyetler
  • Menopoz
  • Tiroid bezi sorunları
  • Renk açıcılar, saç boyaları gibi saç bakımında kullanılan kimyasal ürünler
  • Sıcak fön, düzleştirici gibi saç şekillendirme teknikleri
  • Uzun süren açlıklar ve sıkı zayıflama rejimleri
  • İç bone kullanımı
  • Klorlu suyun baş derisinde kalması
  • Saçları gerdirerek bağlamak
  • Demir eksikliği

Saçlara zarar vererek dökülmesine sebep olmaktadır.

Saçlarınızı kaybettiğinizi fark ettiğinizde, saç dökülmesi tedavisine başlamadan önce mutlaka doktorunuza gitmelisiniz. Uzman hekim muayenesinden ve yapılacak analiz ve laboratuvar testlerinden sonra hangi tip saç dökülmesi yaşadığınız teşhis edilmektedir.

Her kadında saç dökülmesi görülebilir ama bunun erkek tipi saç dökülmesi olup olmadığını mutlaka doktor eşliğinde takip etmelisiniz. Kaybedilen saçlar ne kadar erken tedavi edilirse, o kadar çabuk dökülme durdurulabilir ve hatta belki de saçların yeniden çıkması sağlanabilir.

Erkek Tipi Kellik Nasıl Görünür?

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi bir anda yaşanan bir olay değildir. Belli bir sürece yayılan saç dökülmesinde öncelikle saçların büyüme hızı yavaşlar. Androjenik alopesi genellikle hormonal ya da genetik aktarım yoluyla ortaya çıkar. Yeni saçların büyümeye başlaması da daha uzun sürer.

Dihidrotestosteron (DHA) hormonunun kıl köküne etki etmesiyle beraber, kıl çapı ufalır, kılın boyu kısalır ve kıl rengi açılır. Saç folikülleri küçülür, saç telleri incelerek zayıflar. Bu adımların sonucunda kişilerin saç telleri kolayca kırılır bir hale gelir.

Daha ileri aşamalarda kıl kökü kaybolur ve seyrekleşme yaşanan alanda hiç saç kılı çıkmaz. Kadınların her gün 50 ila 100 saç kaybettikleri normaldir, ancak erkek tipi kellik yaşayanlar çok daha fazla saç teli kaybedebilir.

Dökülen saçların yerine yeni saçlar çıkmıyorsa kellik problemi başlamış demektir. Alın bölgesindeki saç çizgisinin taç biçiminde seyrelmesi, başın tepe bölgesine doğru çekilmesi ya da tepe bölgesinin açılması erkek tipi kellik olarak görülür ve bu problem kadınlarda psikolojik ve sosyal bakımdan ciddi sorunlara sebep olur.

Kadın Tipi Saç Dökülmesi Erkek Tipinden Farklı mıdır?

Erkeklerde saç dökülmesi başın önünde başlar, saç çizgisi geri çekilir, tepe bölgesi açılır, ön saç çizgisi büyük M şeklinde ilerler, ön saç çizgisi tepe bölgesine kadar ilerleyip birleşebilir hatta ense bölgesinde kadar açıklık ilerler. Kulak kısmında ve ense bölgesinde yok denecek kadar az bir saç kalana kadar kellik devam edebilir.

Kadınlar ise ön taraftan başlayarak saçlarını her taraftan kaybederler. Kadınlarda ön saç çizgisi taç biçiminde seyrelerek başın tepe bölgesine doğru ilerler. Kadınların tamamen kel olma olasılığı daha azdır ancak saçlarınızda çok fazla incelme olabilir. Androjenik alopesi şikayetleri, dermatolojik muayene, kalıtımsal yatkınlık ve ayrıntılı analizler ile tanısı kolaylıkla konulabilen bir problemdir.

Kadınlarda Görülen Saç Dökülmeleri 3 Tipe Ayrılır;

  • Tip I, Baş etrafında başlayan az miktarda incelme görülür.
  • Tip II, Saç açıklığı taç şeklinde genişler ve etrafına daha fazla ince saç teli görülür.
  • Tip III, Kafa derisinin üst kısmındaki bölge açılır ve saç telleri incelir.

Genetik Faktörler Kadınlarda Saç Dökülmelerine Neden Olabilir mi?

Saç dökülmesi ebeveynlerden çocuklarına aktarılır ve birçok farklı gen söz konusudur. Bu genleri ebeveynlerden miras alabilirsiniz. Kalıtımsal olarak anne-babadan geçen saç dökülme problemi ileriki yaşlarda saç dökülmesi yaşayan kişileri olumsuz etkilemekte ve çözüm arayışına itmektedir. Annenizin, babanızın veya diğer yakın akrabalarınızın saç dökülmesine maruz kalması durumunda kadın tipi kellik olma olasılığınız daha yüksektir.

Kadın tipi kellikleri daha çok menopoz, hamilelik gibi kadınlara özgü dönemlerde, tiroid bezi sorunları, endokrinolojik problemler, hormonlardaki iniş çıkışlar ya da hormon salgılayan bir tümör den kaynaklı olabilir.

Duygusal stres, ani travmatik olaylar, kayıplar saç dökülmelerinde artışa sebep olabilir. Düzensiz bir süre, şiddetli akne veya istenmeyen tüyler gibi başka belirtileriniz varsa doktorunuza danışın. Farklı türde bir saç dökülmesi yaşıyor olabilirsiniz.

Kadınlar 20’li Yaşlarında Kadın Tipi Kellik Yaşayabilir mi?

Kadınlar, orta yaştan önce kadın tipi kellik geliştirmeye daha az eğilimlidir. Kadınlar erkeklerden farklı olarak 40’lı, 50’li ve sonraki yıllarda saçlarında azalma ve kellik görmeye başlarlar. Ancak aşağıdaki faktörler kadın tipi saç dökülmesine neden olabilir:

  • Stres ve Travma

Stress ve travmatik bir olay sonrası saç dökülmeleri artabilir. Bu saç dökülmesi sağlıkla ile ilgili bir neden bağlı olmayabilir.

  • Kullanılan Kozmetik Ürünler ve saça uygulanan işlemler

Kozmetik ürünler kimyasal dökülmelere neden olabilir. Ayrıca saçları at kuyruğu gibi sıkıca bağlamak, boneler, aşırı ısı ile fön işlemleri, saç rengini açmak için kullanılan açıcılar, saça dışarıdan zarar veren düzleştirici yöntemler saç kaybına neden olmaktadır. Saç dökülmesinin buna bağlı olabileceğini düşünüyorsanız kullanılan ürünlerin değiştirilmesi ve saça uygulanan diğer işlemleri bir süre yapmamak saç dökülmesini engeller.

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Saç ekim işleminden sonraki ilk 3-4 gün ekim yapılan alana dokunulmamalı, su değdirilmemeli, yıkama kesinlikle yapılmamalıdır. İlk yıkama işlemi saç ekimi yapılan merkezdeki profesyonel sağlık ekibi yapılır. Saçlar zedelenmeden nazikçe yıkanır.
  2. İlk ve sonraki yıkama işlemlerinden sonra havlu kullanılmaz, saçlar saç kurutma makinası ile hafif ısıda kurutulur.
  3. Saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli husus ekim yapılan köklerdeki kabuklanmaların parmak ya da tırnakla çıkartmaya çalışmamak gerekir.
  4. Saç ekimi işleminden sonraki diğer önemli husus ise yatış şeklidir. Yatarken ekim yapılan alanın yastıkla temas etmemesi, saç köklerinin yastığa, yorgana değmemesi ve köklerin zarar görmemesi gerekir. Uyurken saçların alım bölgesi olan ense bölgesi üzerine yatmakta bir sakınca olmaz. Sert ve küçük bir yastık kullanılarak sırtüstü pozisyonda yatılmalı, köklerle istemsiz ya da istemli şekilde temasından kaçınılmalıdır. Aksi takdirde kökler zarar görerek düşer.
  5. Saç ekimi işleminden sonraki en az iki hafta boyunca baş bölgesinden giyilip çıkarılan kıyafetler tercih edilmemeli, önden iliklemeli ya da boyun bölgesi oldukça geniş olup hiçbir şekilde ekim yapılan alana değmeyecek kıyafetler seçilmelidir.
  6. Saç ekimi işleminden sonra ilk hafta aspirin, bitkisel çaylar, bitkisel destekli vitaminler, E vitamini içeriğine sahip ürünler, ginseng, ginko biloba ile kan sulandırıcı ilaçların kullanılması tavsiye edilmez.
  7. Operasyon günü ve operasyondan sonraki gün sigara içilmesi yasaktır. Alkol kullanımına ise bir ay boyunca ara verilmesi zorunludur.
  8. Ekim yapılan bölgenin güneş ışınlarından korunması son derece önemlidir. Çok sıcak ve çok soğuk ortamlar kıl köklerine zarar vererek yerleşmelerine engel olur. İki hafta boyunca sauna, solaryum, hamam, yoğun buhar bulunan ortamlar ile yüzme ve spor aktiviteleri yasaktır.

Kuaförlük hizmetleri ekim yapıldıktan sonraki 45 gün yasaktır. Saç köklerinin temiz ortamlarda bulunması enfeksiyon riski oluşumunu da engellemektedir. Ancak 45 günden sonra fön haricinde boyama, tıraş ya da perma işlemleri yaptırılabilir.

Saç Ekimi Sonrası Yıkama

Saç ekimi işleminden sonra dikkat edilmesi gereken en önemli husus saç ekim yapılan alana su değdirilmemeli, dokunulmamalıdır. İşlem yapılan bölgeye ilk üç gün kesinlikle dokunulmamalı, ekim yapılan bölge güneş, yağmur, aşırı sıcak ortamlardan, tozdan ve kirden korunmalıdır.

Saç kökleri henüz yeni ve özel olarak açılan küçük oyuklara yerleştirilmiş ancak tam olarak doku iyileşmesi tamamlanmamıştır. Kadınlarda saç ekimi sonrası yıkama ekim yapılan klinikte ekim yapan profesyonel kişiler tarafından hassas bir şekilde, özenle gerçekleştirilir. Köklerin yerinden oynatılmaması ve saç derisini tam olarak tutması sağlanır.

Saç ekimi sonrasında oluşan kabuklanmalar, ilk yıkama ile saç köklerinden ayrılarak saç köklerinin rahat bir şekilde nefes alması sağlanır. Uzman kişilerce yapılan ilk yıkamanın hasta tarafından iyi öğrenilmesi ve sonraki bir iki ay hastanın dikkatli ve hassas bir şekilde saç temizliğini yapabilmesi gerekir.

Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma

Saç ekimi sonrasında iyileşme süreci başlamasının ve bu sürece girilmesinin en büyük belirtilerinden biri saç ekimi sonrası kaşıntı ve kabuklanmadır. Bir iyileşme süreci olan kabuklanma saç ekiminden sonra yaklaşık bir hafta sürer.

Bu süre içerisinde kabuklar elle, tırnakla ya da bir eşya sürterek koparılmamalı, çıkarılmamalıdır. Koparıldığı ya da en basit olarak ellendiğinde bile saç kökleri zarar görür, ekilen greftler zarar görür ve nihayetinde saç ekim işlemi yapılan kökler yerinden ayrılarak çıkar. Bir hafta ile 10 gün arasında kabuklanmalarda dökülmeler görülür.

Saç Ekimi Sonrası Saçlar Ne Zaman Çıkar?

Saç ekimi sonrası kabuklanmalar en geç iki hafta içinde iyileşir. Ekilen saçlarda zamana bağlı olarak bir ay sonra zayıflar ve dökülür. Geçici ve bir defaya mahsus olarak gerçekleşen şok dökülme yaşanır ve bir ile iki ay arasında devam eden dökülmeler 2. ayın sonunda sona erer.

Normal büyüme ve uzama döngüsüne giren saçlar ayda bir cm uzar. Dökülen saçların yerine ekim yapılan köklerden yeni saçların çıkması 2 ile 3 ay arasında olmaktadır. Altıncı ayın sonunda saç kökleri %50 ile %80 arası çıkmış olur. Dokuzuncu ayın başında saç kökleri kuvvetlenmiş, saçlar gürleşip kalınlaşmaya başlamıştır. Saçlar aynı doğal saç büyüme döngüsüne oturur. Saç ekimi sonrası saçlar bir yılın sonunda normal görünümüne ulaşır.

Saç Ekimi Fiyatları

Saç ekim fiyatları uygulama yapılan kliniğe, uygulama alanına, uygulanacak tekniğe, ekim yapılacak greft sayısına göre değişiklik gösterebilir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu nedenle +90212 241 46 24 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak Kadınlarda Saç Ekimi Fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi” İçin 2 Sıkça Sorulan Sorular

  1. Emine dedi ki:

    21 yasindayim 3yildir saclarim cok dokuluyor tepeden ve yanlardan basladi vitamin eksikligi dediler d3 ve b12 ilaclari kullandim ama bi faydasini goremedim. Saclarim matlasti ve cok kırılgan bi ara mantar ve egzama vardi suan yok. Cildiyeciler sac derimde bir problem olmadigini soyluyor. Kan degerlerimde fln bi sorun olmadığını söylediler acaba saclarim tekraren cikar mi? Genetik birde dokulme ailede saclarim da uzamiyor . Dökülen yerlerden saç çıkmıyor saclarimda çok acilma oldu bitkisel yaglar kullanmama ragmen yeni sac olusumu olmadi. saclarimin %60 kaybettim diyebilirim. Mezoterapi yada prp yaptirmam doğru olur mu? onerdiginizi bisey var mi yada napmaliyim?

    1. quartz dedi ki:

      Merhaba, Prp ve mezoterapi gibi tedaviler var olan saçların güçlenmesini sağlamaktadır. Belki size saç ekimi gerekebilir. İsterseniz muayene gelin yada +90 544 268 44 33’nolu telefona fotoğraf gönderirseniz sizin için uygun olan tedavi yöntemi ile ilgili bilgi aktarabiliriz.
      Sağlıklı günler,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir