Bedeninizin En İyisi Olun!

Sağlıklı ve özgüvenli bir vücut için doğru kilo alıp verme konusunda profesyonel desteğe ihtiyaç duyduğumuz diyetisyenler hakkında merak edilenleri içeriğimizde derledik.

diyetisyen Özellikle kadınlar arasında popüler bir meslek olan diyetisyenlik vücudumuza en uygun kiloya ulaşmamız ve sağlıklı bir vücut konusunda destek vermek ile ilgilidir. Birçok nedenden dolayı kişilerde kilo problemi sıkça görülmektedir.

Boy ve kilo oranının farklı uyumsuz olması, sağlık sorunları nedeniyle yaşananlar diyetisyenlerden destek almayı gerektirmektedir. Çağımızın popüler mesleklerinden biri olan diyetisyenlik üniversitelerin yüksek öğrenim bölümlerinde okunmaktadır. Lisans uygulaması olarak verilen diyetisyenlik eğitimi sonrasında kişiler genellikle kendi özel kliniklerinde hizmet vermektedir.

Herkesin hayatında bazen kilo veya beslenme problemleri yaşadığı zamanlar olmaktadır. Kilo problemleri hayat tarzının yanı sıra sağlık durumundan kaynaklı da ortaya çıkmaktadır. Kilo ve beslenme problemleri yaşadığımız zamanlarda mutlaka bir diyetisyen ile görüşmek gerekir.

Diyetisyenler kilo probleminin sebebi anlamak için gerekli kan ve hormon testleri yapar. Sonrasında kişinin sağlık geçmişini dinler. Herhangi bir hastalık veya ilaç kullanımı var mı öğrenir. Gerekli ölçümleri yapıldıktan sonra kişiye özel beslenme listesini oluşturur.

Kişiye özel beslenme listesini uyulduğu takdirde metabolizma hızına bağlı olarak kilo sorunu çözülmeye başlanır. Kilo sorununun çözülmesi ve sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak kişilerin yaşam kalitesini ciddi oranda arttırmaktadır.

Diyetisyen Nedir?

Sağlıklı, vücut şekline ve boyuna uygun kiloya ulaşmak isteyen kişilere profesyonel olarak destek veren sağlık personellerine diyetisyen denilmektedir. Üniversitelerin 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik lisans bölümlerinden mezun olan kişiler diyetisyen olmaktadırlar.

Diyetisyenler hastane, klinik veya kendi özel yerlerinde hizmet vermektedirler. Diyetisyenler kişilerin yaşam şekillerini, sağlık koşullarını, boy ve kilo oranlarını ele alarak en sağlıklı kiloya ulaşmaları için özel diyet listeleri hazırlamaktadır. Sadece diyet değil nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda da diyetisyenlerden profesyonel destek alabilirsiniz.

Diyetisyen Görevleri Nelerdir?

Diyetisyen olarak çalışan kişilerin belli başlı görevleri bulunmaktadır. Bu görevleri sıralayacak olursak;

  • Özellikle beslenme ile ilgili sorunları olan kişileri danışmanlık yaparak profesyonel destek vermek,
  • Kişilerin yaşam koşullarını, yemek zevklerini ele alarak özel beslenme programları oluşturma,
  • Kişilerin hangi besinlere karşı alerjileri var veya hangi besinlerle beslenmeleri onlar için daha sağlıklı bunu belirlemek,
  • Vücut boy indeksine göre fazla kilosu olan kişilerin sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo vermelerini sağlamak,
  • Vücut boy indeksine göre az kilosu olan kişilerin sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo almalarını sağlamak,
  • Şeker, kolesterol gibi hastalıkları olan kişilere özel beslenme listesi oluşturma,
  • Hamile ve emzirme döneminde olan kadınların sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edebilmesi için özel beslenme programları hazırlamak,
  • Kilo problemleri olan kişilerin oluşturulan beslenme düzenine uyup uymadığını kontrol etmektir.

Diyetisyen Seçiminde Etken Ne Olmalı?

Diyetisyen olarak görev yapan kişilerin daha iyi bir şekilde işlerin icra etmeleri için belli başla özelliklere sahip olması gerekir. Bu özellikleri sıralayacak olursak;

  • Danışanları iyi bir şekilde dinleyip doğru kararlar vermek için iyi bir dinleyici olma özelliği,
  • Pratik ve etkili bir şekilde problemleri kolayca çözebilme yeteneği,
  • Hem danışanlar hem de çalıştıkları yerde yer alan diğer ekip üyeleri ile sağlıklı iletişim kurabilme yeteneği,
  • Alanı ile ilgili bilimsel konuları takip edip araştırma özelliğine sahip olmaktır.

Bu özelliklerin hepsinin bir diyetisyende olması onun mesleğinde daha iyi olmasını sağlamaktadır. Yukarıda yer alan özelliklerin dışında kişilerin kendine has özellikleri de meslek ile ilgili yaklaşımlarına etki etmektedir. Bu nedenle her diyetisyenin hastalarına uyguladığı farklı beslenme yaklaşımları bulunmaktadır.

Diyetisyen Nasıl Çalışır?

Diyetisyenlerin çalışma mantıkları tamamen kendine özgü olsa da belli durumlar çerçevesinde ilerlemektedir. Genellikle ilk olarak kendilerine gelen danışanların sağlık ve beslenme geçmişini dinlemeleri gerekir. Sonrasında ise kişinin vücut ölçüleri alınmaktadır (Boy, kilo gibi).

Sonrasında ise kişinin sağlık durumu da ön planda tutularak özel bir beslenme listesi oluşturulmaktadır. Gerekir ise ilaç kullanımı için reçete yazılmaktadır. Eğer kilo sorunu spesifik bir hastalık nedeniyle oluşmuş ise gerekli tıp bölümlerine yönlendirme yapılmaktadır.

Kişiye özel beslenme listesi oluşturulduktan sonra diyetisyenin takip etmesi gerekir. Belli ve düzenli aralıklarla ile yapılan takip oluşturulan beslenme listesinin işe yarayıp yaramadığını analiz etmek için gereklidir. Eğer ilk oluşturulan beslenme şekli ve listesi kişiye uymuyor ise değişimler yapılır. Kişinin yeni yağ, kas analizleri yapılır. Bu analizler sonrasında beslenme şekli yeni vücut ölçülerine bağlı olarak değiştirilebilmektedir.

Toplu alanlarda çalışan diyetisyenlerin görevleri ise mutfak düzenini oluşturmak, mutfakta çalışan personelden sorumlu olmak, toplu olarak yapılan yemekleri belirlemek, bu yemeklerin besin değerlerini ayarlamaktır. Toplu yerlerde çalışan kişiler için çalışma koşulları ele alınarak öğünler oluşturmak da diyetisyenlerin görevlerinden biridir.

Nasıl Diyetisyen Olunur?

Diyetisyen olmak için liselerin sayısal bölümlerinde eğitim görmek gerekir. Üniversite giriş sınavından yeterli puanı aldıktan sonra beslenme ve diyetetik bölümlerinde okuyup başarılı bir şekilde sonlandırmak diyetisyen olmak için şarttır.

Lisans bölümü olan beslenme ve diyetetik alanı 4 yıl eğitim ile tamamlanmaktadır. 4 yıllık lisans eğitimi başarı ile tamamladıktan sonra uzman diyetisyen olmak için ise ALES sınavına girmek gereklidir. ALES sınavında en az 70 puan alarak uzman olabilmek için başvuru yapılmaktadır.

Ayrıca, uzmanlık için yabancı dil sınavından da başarılı ile geçmek gerekmektedir. Tüm bunları tamamladıktan sonra hastane, özel klinik toplu çalışma yerleri, okullar gibi yerlerde diyetisyenler çalışma imkânı bulabilmektedir.

Diyetisyen Nerelerde Çalışır?

Diyetisyenler günümüzde birçok kurumda çalışma fırsatı olan meslek grubunda yer almaktadır. Diyetisyenlerin çalışma yerleri;

  • Hastaneler,
  • Özel klinikler veya sağlık kuruluşları,
  • İş yerleri,
  • Üniversiteler,
  • Kendi özel klinikleri,
  • Güzellik birimleridir.

Diyetisyen Maaşları

Maaş konusu günümüzde çoğu meslek grubunda olduğu gibi diyetisyenlik alanında da oldukça değişkendir. Diyetisyenlik mesleğinde eğer kişiler kendi özel yerlerinde hizmet veriyor ise aylık kazançları danışan sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Genellikle diyetisyenler görüşme başına ücret almaktadırlar. Bazı durumlarda ise kampanya ile paket fiyatlar uygulayabilmektedirler. Hastane veya özel kliniklerde çalışan diyetisyen maaşları da oldukça değişkendir. Tamamen çalışılan kurumun uyguladığı fiyat politikasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Özel kliniklerin bazılarında çalışan diyetisyenler aylık ödeme haricinde hasta muayene parasını da alabilmektedir.

Günümüzde mesleklerin kazandığı maaşlar hakkında net bir aralık vermek mümkün değildir. Çünkü maaş konusunu birçok faktör etkilemektedir. Bunlar;

  • Çalışılan yer,
  • Kişinin deneyimi,
  • Kişinin başarısı,
  • Uygulanan teknik ve metotların hesaplamaları,
  • Mesleğe ait olarak kullanılan araç ve gereçlerin fiyatlarıdır.

İlk etapta her meslekte olduğu gibi diyetisyenlik maaşları da çok tatmin edici değildir. Fakat tecrübe kazanıp, başarılı işler sonucu referans elde ettikten sonra danışan sayısı artacak bu da maaş konusunda ciddi artışların oluşmasını sağlayacaktır. Çoğu diyetisyen sosyal medyayı aktif kullanmaktadır. Çağımız teknoloji çağı olduğu için özellikle sosyal medyayı aktif kullanmak önemlidir.

Çoğu kişi gününün büyük bir kısmını sosyal medyada geçirmektedir. Diyetisyenlerin sosyal medyada günlük olarak paylaştıkları, önerdikleri, açtıkları canlı yayınlar ve oluşturdukları kampanyalar onlara devamlı olarak yeni müşteriler gelmesini sağlamaktadır. Bu nedenle diyetisyen olan kişilerin mutlaka sosyal medya kullanımına özen göstermesi gerekir. Eğer çok yoğun çalışıyor ise sosyal medya konusunda profesyonel destek veren kişilerden yardım almasını öneririz.

İlk 30 DK Yeme Düzeninizle Tanışalım!

Ücretsiz 30 Dakikalık Danışmanlık

Tam olarak neye ihtiyacınız olduğundan emin değil misiniz? Diyetisyenimiz ile 30 dakikalık ücretsiz bir görüşme planlayalım, size daha fazla bilgi vermekten memnuniyet duyarız.

Beslenme Koçluğu

Bir Diyetisyenle beslenme koçluğu, sağlıklı değişiklikler yapmak için ihtiyacınız olan doğru bilgileri almanızı sağlamanın en iyi yoludur. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınıza dahil ederken, onu keyifli, sürdürülebilir ve stressiz hale getirmek için yeni stratejiler öğrenin. Soruları yanıtlamak ve sorumluluk konusunda size yardımcı olmak için her adımda orada olacağız.

Diyetisyen Fiyat ve Paketleri

Fiyatlandırma ve paketlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek için Quartz Clinique diyetisyen hizmetine +905424647433 nolu telefon numarası üzerinden ulaşıp detaylı bilgi istemeyi unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir