Dermatoloji Nedir? Dermatolog Kimdir?
Cilt, saç, tırnak, mukoza sorunlarının tamamının tedavisi dermatoloji (cildiye) alanına girmekte, tedavi yöntemlerini uygulayan ve 4 yıl sadece dermatoloji alanında ihtisaslaşmış uzmanlara da dermatolog denilmektedir. Cilt ve deri problemleri cinsiyet, yaş fark etmeksizin her bireyde görünmektedir.
Cilt sorunları cilt tipine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ayrıca dermatoloji hastalıkları genetik faktörler, çevresel faktörler ve kullanılan kimyasal ürünlere bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır. Dermatoloji birçok hastalığın tedavisi ile ilgilenmektedir. Ergenlik dönemi ile birlikte ortaya çıkan cilt problemleri doğru ve düzenli tedavi ile ortadan kaldırılabilmektedir.
Dermatolog Nedir?
Dermatolojik hastalıklarının tespiti ve tedavisini yapan uzman doktorlara dermatolog adı verilmektedir. 4 yıllık cilt hastalıkları ihtisası sırasında 3000’den fazla cilt hastalığının tanı ve tedavisi hakkında eğitim alır ve eğitimleri süresinde sayısız cilt hastası görürler. Dermatologlar hem özel hem de devlet hastanelerinde çalışabilmektedir. Dermatoloji branşı cildiye olarak da adlandırılır. Ancak güncel kullanımı dermatolojidir.
Dermatoloji (Cildiye) Nedir?
Tıpta bir uzmanlık dalıdır. Cilt hastalıkları ve tedavileri ile ilgilenir. Dermatoloji bölümünün ilgilendiği yani dermatolog tarafından tedavi edilebilen hastalıkları sıralayacak olursak;
- Saç sorunları (dökülme, kaşıntı, yağlanma, kuruluk),
- Normalden daha fazla terleme sorunu,
- Sivilce, siyah nokta, akne problemleri,
- El ve ayak parmaklarında su toplanması,
- Ciltte doğuştan ve sonradan oluşan lekeler,
- Egzama, mantar, kaşıntı, kızarıklık durumları,
- Alerjik durumlar,
- Ben takibi,
- Deride oluşan döküntüler,
- Cilt kırışıklıkları,
- Göz altı ve çevresi bölgelerinde oluşan sorunlar,
- Zona, uçuk, sedef hastalıkları,
- Deride beyaz lekelerin oluşması,
- Ağız içi, kulak içi, burun içi gibi bölgelerde oluşan yaralar,
- Aşırı terleme
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, genital bölge sorunları
- Siğiller
- Ciltte yeni oluşan oluşumların teşhisi
- Kist vb durumların tanısı drenajı ve çıkarılması
- Cilt tümörleri tanı ve tedavisi
- Vücutta aşırı kıllanma durumu gibi sorunlardır.
Dermatoloji Sorunlarında Kullanılan Tedaviler
Dermatoloji oldukça çeşitli hastalıkların tedavisine bakmaktadır. Dermatoloji hastalıklarında kullanılan en bilinen tedavi yöntemleri;
- Dermatopatoloji,
- DermatoCerrahi tedavi yöntemleri,
- Fotodinamik tedavi,
- Çeşitli lazer tedavi yöntemleri,
- Radyofrekans tedavileri
- Kimyasal peelingler
- Elektrokoterizasyon
- Kriyoterapi
- Tırnak cerrahisi ve tırnak teli uygulaması
- Hangi hastalıkla hangi tedavi yönteminin kullanılacağına dermatolog karar vermektedir. Cilt hastalıklarınızın tedavisi için mutlaka dermatolog muayenesi olmaya özen gösteriniz.
Günümüzde dermatoloji sorunları olan kişiler genelde internetten bulduğu, halk arasında kullanılan kulaktan dolma doğru olmayan bilgilere başvurarak çözmeye çalışır. Oysa ki bu durum oldukça yanlış ve risklidir. Herkesin cilt tipi, sorunu ve tedaviye tepki verme şekli farklıdır. Bu nedenle her tedaviyi uygulamak olumlu sonuç vermeyecektir. Cilt sorununuzun ne olduğu, hangi nedenler dolayı ortaya çıktığı ve nasıl tedavi edilmesi gerektiğine dermatolog karar vermelidir. Piyasada çok fazla dermatoloji ilaçları vardır ve bunların çoğu reçetesiz alınabilmektedir.
Cilt bakımı adı altında kullanılan ürünler uzun süreli tahriş/iritasyona bağlı erken yaşlanma, lekelenme, aknelenme gibi sorunlara neden olabilmektedir. Var olan sorunu yanlış yöntemler ile tedavi etmek olası daha riskli hastalıkların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu nedenle özellikle kronikleşmiş sorunların çözümü için bir dermatolog muayenesi size, soruna uzman yaklaşımının farkını görmenizi sağlayacaktır.
Derimiz dış ortam ile sürekli temas halindedir, Hava, dokunma, koklama gibi günlük faaliyetlerimiz sonucunda çevresel faktörler nedeniyle deri hastalıkları oluşabilmektedir. Bazı durumlarda ise diğer hastalıkların belirtisi, ilaçların yan etkisi olarak da cilt hastalıkları meydana gelebilmektedir. Cilt hastalıkları genellikle geç tedavi nedeni ile kronikleşir ve iz bırakan ya da bir türlü geçmeyen sorunlara dönüşebilir. Uzman bir dermatolog yaklaşımı erken dönemde çözümü kolaylaştırıp, kronikleşmesini engeller.
Dermatoloji Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri
Çoğu kişide belli yaşlarda ortaya çıkan ve en sık görülen dermatoloji hastalıklarını tedavi yöntemleri ile sıralayacak olursak;
Saç Sorunları; saç sorunları cinsiyet fark etmeksizin her yaşta ortaya çıkabilen durumlardır. Özellikle dökülme, kaşıntı, zayıf saçlar, saç derisinde yer alan sorunlar meydana gelebilmektedir. Saç sorunları tedavisinde önemli olan ilk adım tanıdır. Tanıda hangi problemin neden yaşandığı dermatolog tarafından belirlenir. Daha sonra ise probleme en uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Genellikle çoğu kişi saç dökülmesi nedeniyle dermatoloji bölümüne başvurmaktadır. Saç dökülmesinin nedenleri kişiden kişiye değişmekle birlikte oldukça fazladır. Doğru tedavi için saç dökülme tipinin belirlenmesi gerekmektedir. Cildiye uzmanı trikospopi denilen saç diplerinin dermoskop adı verilen alet ile incelemesini yaparak dökülmeye tanı koyar, gerekli durumlardan saç derisinden biyopsi alır. Biyopsi patoloji biriminde incelenir, sonucuna göre tedavi başlanır.
İlerleyen dökülmelerde yani kellik gibi sorunlarda ise saç ekim yöntemine başvurulabilir. Türkiye’de 25-40 yaş arasında çok fazla kellik problemi yaşayan erkek vardır. Bu nedenle saç ekimi oldukça popüler olan operasyonlar arasında yer almaktadır.
Vücut Tüylenmesi Sorunları; Özellikle kadınlar dönem dönem veya doğuştan gelen nedenlerden dolayı aşırı tüylenme sorunu ortaya çıkabilmektedir. Hormonal sorunlar, bazı ilaçların yan etkisi, doğum ve gebelik süreçlerinde aşırı tüylenme çoğu kadında görülüyor. Aşırı tüylenme sorunu yapılacak olan tahlillerden sonra net bir şekilde belirlenir. Sonrasında ise uygun tedavi yöntemleri seçilir.
Çoğu kadın aşırı tüylenme sorunu olmasa da tüylerinden kurtulmak için lazer tedavisine başvurmaktadır. Lazer epilasyon ile kıl kökleri zayıflatılır, kıllar inceltilir ve daha pürüzsüz bir görünüm ortaya çıkar. Lazer epilasyonda kullanılan farklı teknik ve cihazlar bulunmaktadır. Eğer kişi fayda görmezse dermatolog tarafından bu cihazlardan hangisinin kullanılacağı tüylerinizin, cildinizin durumu kontrol edildikten sonra karar verilir. Yanlış cihazlar ile çok yüksek ısıda lazer epilasyon işlemleri yaptırıldığında riskli cilt sorunları meydana gelebilir.
Cilt Sorunları: Her yaş ve cinsiyet grubunda cilt sorunları birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Cilt sorunları ile karşılaşıldığında dermatolog muayenesine gidilmesi önerilir. Sivilce, akne ve siyah nokta ergenlik dönemi ile birlikte ortaya çıkar. Tüm akne tiplerinden erken tedavi yapılmalıdır.
Ergenlik aknesi diyerek tedavi ertelenmemelidir. Erken tedavi, sivilcelerin hem ilerlemesini engeller hem de iz kalma riskini azaltır. En çok görülen bir diğer cilt sorunu da lekelerdir. Lekeler güneş, sivilce ve akne, yanlış ürün kullanımı, ağda ve tıraş sonrası ortaya çıkabilmektedir.
Cildinizde çok fazla lekelenme var ve her geçen gün artıyor ise mutlaka bir dermatog ile görüşmeniz gerekmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi cilt sorunlarında da erken tan ve düzenli dermatolog eşliğinde tedavi, başarı oranını çok ciddi oranda olumlu etkilemektedir. Diğer bir sık görülen cilt sorunu roza (gül) hastalığıdır. Cilt kızarıklığıyla gider. Dermatoloji uzmanları tarafından tedavi edilmektedir.
Sık görülen Cilt Hastalıkları
Sık görülen ve dermatoloji uzmanlarınca tedavi edilen cilt hastalıkları şunlardır
- Akne (sivilce)
- Lekeler
- Roza (Gülleme, rozase, rozasea)
- Egzamalar
- Kurdeşen (ürtiker)
- Allerjik cilt hastalıkları
- Saç hastalıkları ve dökülmesi
- Sedef hastalığı,
- Liken planus
- Tüm cilt enfeksiyonları
- Vitiligo,
- Liken planus
- Mantar, parazit ve bakteri yolu ile bulaşan cilt hastalıkları
- Siğiller
- Benler ve takibi
- Tırnak hastalıkları ve şekil bozuklukları
- Ağız içi ve dil hastalıkları
- Genital bölge hastalıkları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Dermatolojinin Çalışma Alanları Nelerdir?
Dermatoloji bölümünün çalışma alanları belli başlı başlıklardan oluşmaktadır. Bunlar;
Dermatoonkoloji alanı; bu alan cilt kanseri gibi ciddi hastalıkların tanı, muayene ve tedavisine bakmaktadır. Cilt kanseri hangi nedenler dolayı ortaya çıkmaktadır, hangi tedavi yöntemi daha başarılıdır Dermatoonkoloji bölümünde bu konuda uzmanlaşmış dermatolog tarafından incelenmektedir.
Dermatokozmetoloji alanı; günümüzde sıkça yaptırılan estetik bazı operasyonları içermektedir. Özellikle botoks, kolajen, lazer tedavileri bu bölümde yapılmaktadır. Daha çok güzellik merkezleri ve özel klinikler Dermatokozmetoloji alanında çalışmaktadır.
Dermatoallerji alanı; alerjik hastalıkların tanı, muayene ve tedavisini inceler. Alerjik hastalıkların neden ortaya çıktığı dikkatli incelenmesi gereken bir konudur. Kanda ve deride alerji testleri yapılarak sebep öğrenilmektedir. Özellikle bu testlerin allerji konusunda uzman dermatologlar tarafından yapılması önerilir.
Dermatopatoloji alanı; adından anlaşılacağı üzere patolojik kısımlar ile ilgilenmektedir. Bazı cilt hastalıklarının nedeni öğrenmek için sorunlu bölgeden örnek alınıp analiz edilir.
Dermatoloji Hastalıklarının Sıkça Görülen Belirtileri
Çoğu cilt hastalığının ortak belirtileri yer almaktadır. Dermatoloji hastalıklarında sıkça görülen belirtileri sıralayacak olursak;
- Kızarıklık,
- Morarma,
- Kaşıntı,
- Döküntüler,
- Lekelenme,
- Deride ısı artışı,
- İltihaplanma,
- Ciltte kuruluk,
- Cildin çatlaması,
- Ciltte karıncalanma hissi,
- Kabaran ve sert bir halde olan şişlikler,
- Ucu olmayan sivilceler,
- Saçların dökülmesi,
- Saçların kepeklenmesi ve kaşınması sıkça görülen dermatoloji hastalıkları belirtileridir.
Yukarıda yer alan belirtilerin şiddeti fazla ve uzun süre boyunca geçmiyor ise mutlaka bir dermatolog muayenesi gerekmektedir.
Dermatoloji Hastalıklarında İstenilen Testler
Dermatoloji hastalıklarının tanısı için dermatolog tarafından istenilen belli başlı testler bulunmaktadır. Bu testler;
- Kan testleri: genel olarak tam kan testi yapılır. Tüm kan değerlerine bakılır.
- Alerji testleri: alerjik hastalıkların tanısında kesin yöntemlerden biridir. Derinin dış ve iç yüzeyine genellikle kolun iç bölgesinden testler yapılır. Yapılan testlerde vücudun neye karşı alerji olduğu renkler yöntemiyle belirlenir.
- Deride biyopsi: Biyopsi çoğu hastalığın kesin tanısından kullanılır. Dermatolog tarafından sorunlu bölgeden alınan örnekler analiz edilip sorun aranır. Özellikle cilt kanser igibi hastalıkların belirlenmesi için deride biyopsi yapılmaktadır.
- Paterji testi; Kronik bir hastalık olan ve kan damarlarının iltihaplanmasına neden olan behçet hastalığının tanısı için paterji testi yapılmaktadır.
Cinsel Yolla Bulaşan Dermatoloji Hastalıkları
Cinsel yolla bulaşan belli başlı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklara yakalanmamak için cinsel ilişki sırasında korunmak oldukça önemlidir. Bulaşıcı olan cinsel hastalıkların yayılması ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan dermatoloji hastalıkları;
- AIDS,
- Sifiliz (frengi hastalığı),
- Gonore (bel soğukluğu),
- Genital siğiller,
- Genital Herpes enfeksiyonu (uçuk)
- Klamidya ve mikoplazma enfeksiyonları dır.
Özellikle cinsel hayatında fazla aktif olup birden fazla partneri olan, cinsel ilişki sırasında korunmayan kişilerde yukarıda yer alan hastalıkların görünmesi olasıdır. Bu hastalıklar farkına varılıp tedavi edilmediğinde partner değişikliklerinde daha fazla kişiye hastalığın yayılmasına neden olacaktır. Cinsel organlarınız ve çevresinde bir değişiklik veya rahatsızlık belirdiğinde mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir.
Dermatoloji Hastalıklarının Tedavi Fiyatları
Dermatoloji hastalıklarının sayısı, çeşidi oldukça fazladır. Bu nedenle tedaviler ile ilgili genel bir fiyat vermek yanlıştır. Her deri hastalığının tedavisi farklıdır. Bu nedenle tedavi fiyatını hastalığın durumu, doktorun tecrübesi, estetik tedavi yöntemi yapılıp yapılmayacağı gibi konular etkileyebilmektedir.
Dermatoloji hastalıkları devlet hastanelerinde ücretsiz tedavi edilmektedir. Fakat günümüzde çoğu kişi özel kliniklerde uzman dermatologlara muayene olup tedavi olmayı tercih etmektedir. Sağlık Bakanlığının kuralları gereği internet sayfalarında sağlık işlemleri ile ilgili fiyat vermek doğru değildir. Tecrübeli ve hasta memnuniyeti yüksek doktorların tedavinizi yapması fiyatları da artabilmektedir.
Dermatoloji (cildiye) fiyatları ve dermatolog muayene ücretleri hakkında daha fazla bilgi almak için bize iletişim sayfamızda yer alan bilgilerden ulaşabilir kolayca randevu oluşturabilirsiniz. Randevu aldıktan sonra kliniğimizde yer alan çalışan ve doktorlar Dermatoloji hastalıkları tedavi fiyatları hakkında aklınıza takılan tüm soruları cevaplayacaktır.
Daha sağlıklı olmanız ve kendinizi daha mutlu hissetmeniz için birçok hastalığın tedavisinde alanında uzmanlarımız ile hizmet veriyoruz. 0212 241 46 24 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak Dermatoloji fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.