Cilt lekeleri cilde renginin veren pigmet hücrelerinin artışı sonucunda oluşurlar. Cilt lekelerinin çiller, güneş lekeleri, yaş lekeleri, melazma gibi birçok sebebi vardır. Bunlara ilaveten kalıtsal özellikler, tahriş eden kozmetik ürün kullanımı, bazı ilaçların kullanımı ve gebelik gibi hormonal etkenler de cilt lekeleri oluşmasına destek verir.
Estetik açıdan oldukça kötü bir görüntüye neden olan cilt lekeleri bunun yanı sıra birtakım sağlık problemlerinin de habercisi olabilir. Cilt lekeleri tedavisi kesinlikle uzman bir dermatolog tarafından uygulanmalıdır. Aksi takdirde profesyonel olmayan kişilerce uygulanan tedaviler ciltte daha fazla lekelenmeye neden olabilir.
Cilt Lekeleri Türleri Nelerdir?
Cilt lekelerinin birçok türü bulunur. Daha sık görülen türlerinden bazıları şunlardır:
- PIH ve PIE (Post inflamatuar hiperpigmentasyon ve post inflamatuar eritem)
Post inflamatuar hiperpigmentasyon ve eritem akne ve benzeri cilt lezyonları iyileştikten sonra kalan kahverengi ve kırmızı izlerdir.
- Çiller
Kahverengi, kırmızı, ten rengi veya siyah renkte olan çiller küçük ve düz lekelerdir. Vücudun her yerinde oluşabilirler. Genellikle çocukluk çağında başlar. Güneş ışınlarının etkisiyle yaz ayları koyulaşırlar.
- Güneş Lekeleri
Diğer bir hiperpigmentasyon tipi ise güneş lekeleri ve yaşlılık lekeleridir. Bu lekeler çok fazla güneşe maruz kalan bölgelerde ve genellikle 35 yaşından sonra yama tarzında görülen açık kahverengi lekelerdir.
- Melazma
Melazma maske şeklinde görülen bir hiperpigmentasyon türüdür. Hormonal değişiklikler sonucu artar. Gebelik ve doğum kontrol hapı kullanımı gibi östrojen seviyelerinin arttığı durumlarda artar.
- Yaşlılık lekeleri
Genellikle 50 yaşından sonra orta çıkan el sırtları, kollar, bacaklar ve yüzde görülen yaygın dağınık yerleşimli kahverengi lekelerdir.
- Doğum lekeleri
Yeni doğmuş bebeğin cildinde meydana gelen lekelere doğum lekesi denir. Doğum esnasında veya doğumdan kısa bir zaman sonra ortaya çıkabilirler. Doğum lekelerinin bazıları geçici bazıları ise kalıcıdır. U İlaveten bu cilt lekeleri bazı zamanlarda aşağıdaki nedenlere bağlı olarak gelişebilir:
– Düzgün oluşmayan kan damarları
– Birbirinde yapışmış halde olan daha koyu cilt lekeleri veya bu lekeleri oluşturan cilt pigment hücreleri
– Kalınlaşan ciltte yüksek lekeler meydana getiren cildin aşırı büyümesi durumu
Doğum lekeleri onu çevreleyen deriden farklı görünür. Bu leke türünün boyutu ve görüntüleri farklılık gösterir. Bu lekeler daha çok düz veya yükseltilmiş, çürük veya lekeye benzer, pembe kırmızı veya ten renginde olabilirler. Doğum lekeleri çoğunlukla zararsız olan bir türdür. Ancak bebek cildinde görülen bu lekeler altta yatan başka bir rahatsızlığın habercisi de olabilir. Bu durumda mutlaka bir dermatoloğa gidilmelidir. Zararsız olan doğum lekeleri bazı zamanlarda hızla büyüyebilir. Bu durum ciddi olabilir. Bu durumda da mutlaka bir dermatolog yardımı almak faydalı olacaktır.
7.Diğer lekeler
Bazen yeni gelişen bir cilt lezyonu leke gibi görünebilir, eğer giderek ilerliyorsa, büyüyorsa, açıklı koyulu renkler içeriyorsa, diğerlerinden farklı bir lekeyse en yakın zamanda dermatoloji uzmanı tarafından muayene edilerek tanı konulmalıdır.
Cilt Lekeleri Belirtileri Nelerdir?
Cilt lekeleri açıktan koyu kahverengiye kadar değişebilmektedir. Koyu lekelerin rengi kişinin cilt tonuna bağlı olarak değişir. Fakat cilt ile aynı dokuya sahip olan bu noktalar herhangi bir sağlık sorununa yol açmaz. Sadece melanin pigmenti cildin diğer bölgelerine göre daha farklı davranabilir.
Cilt lekeleri boyut olarak değişiklik gösterir ve vücudun her bölgesinde oluşabilirler. Ancak genellikle güneş ışığına fazla maruz kalmış bölgelerde diğer bölgelere nazaran daha fazla olurlar.
Aşağıda sıralanan bölgelerde cilt lekeleri oldukça sık görülür:
- Yüz bölgesi
- Sırt bölgesi
- Omuzlar
- Ellerin arka kısmı
Koyu ten rengine sahip kişilerde cildinden birkaç ton koyu olan nokta şeklindeki lekeler genellikle 6-12 ay arasında kendiliğinden yok olurlar. Daha derin olan lekelerin solması ise uzun yıllar alabilmektedir. Derin renk değişiklikleri çoğunlukla mavi ya da gri renkte belirirler. Fakat bir nokta bireyin doğal renginden daha koyu tonda görülebilir.
Cilt Lekeleri Neden Oluşur?
Cilt lekeleri oluşmasının birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:
- Güneş hasarı
Çok fazla güneşe maruz kalan kişilerde oldukça fazla cilt lekeleri gelişir. Bunun sonucunda meydana gelen cilt lekeleri güneş mercimekleri ya da karaciğer lekeleri olarak da anılmaktadır. Fakat karaciğer ile ilgisi yoktur.
Vücutta en çok yüz, eller ve kollar gibi güneşe en çok maruz kalan bölgelerde cilt lekeleri belirir.
- Hormonal değişimler
Melazma ciltte küçük renk lekelerine sebebiyet veren bir cilt problemidir. Melazma genellikle kadınlarda gebelik esnasında hormonların yoğun etkisinden dolayı çok daha yaygın görülür.
- İlaçların yan etkileri
Bazı ilaçların kullanımı cilt pigmentasyonunu artırarak ciltte koyu lekelerin oluşmasına sebep olabilir. Bu ilaçlardan en yaygın olanları steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar, tetrasiklinler ve psikotropik ilaçlardır.
- Yara iyileşmesi
Böcek ısırığı, yanma ya da ciltte farklı bir sebepten ötürü meydana gelen hasar daha sonra iyileşme sürecinde ciltte koyu renk bırakabilir. Bu gibi lekeler bazen geçici bazen ise kalıcı olabilmektedir.
- Tahriş
Bazı kozmetik ürünler ciltte tahrişe davetiye çıkarır ve bu durum da ciltte koyu lekelerin oluşmasına neden olabilir.
- Diyabet
Diyabet ciltte bazı bölgelerin koyulaşmasına yol açabilir.
Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?
Cilt lekeleri sebebine göre tedavi edilmektedir. Örneğin melazma için ön planda krem tedavileri uygulanırken, diğer lekelerde lazer tedavisi daha ön planda seçilebilir. Lekelerin birçoğu sağlık sorununa neden olmasa da görünümlerinden dolayı birçok hasta tedavi olmak istemektedir.
Bir dermatolog ciltte görülen koyu lekeleri hafifletmek ya da bazı durumlarda bunları çıkarmak için krem veya çeşitli prosedürler uygulayabilir.
Kişi için en iyi tedavi yöntemini belirlemek için cilt lekeleri ortaya çıkış nedenlerini doğru belirlemek, doğru tanı koyma gerekir, lekeleri uzman hekim olmayan kişilerce uygulanan yanlış tedaviler, lekeleri artırabilmektedir. Cilt lekeleri tedavi seçenekleri lekelerin boyutuna ve cildin yapısına göre farklılık gösterecektir.
Cilt Lekeleri Tedavisi Nasıl Uygulanır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Cilt lekeleri tedavisinde yapılacak olan yöntem lekenin oluşum nedenine göre değişiklik gösterir. Bunun yanında tedavi sürecinde lekenin derinliği ve büyüklüğü de farklılık gösterebilmektedir. Leke işlemlerinin birçoğu güneş ışınlarına fazla maruz kalınmadığı kış aylarında yapılması önerilmektedir.
Cilt lekeleri tedavisi çeşitleri şunlardır:
Lazer Tedavileri
Leke tipine göre fraksiyonel ve non fraksiyonel (Q switch nd yag vb) lazer uzman hekim ve hasta iş birliği içinde seçilir, seanslar planlanır. Lazer ışını pigment hücresini hedefleyerek parçalar. Her cilt tipi ve her leke tipine uygun olmayabilir. Lekenin tamamen iyileşmesi için birden fazla seans gerekebilir.
Mezoterapi
Bu yöntemde leke açıcı etken maddeler ince bir iğne yardımıyla deri altına enjekte edilerek lekeli bölgede hücre yenilenmesi meydana gelmesi sağlanır. Melanosit hücrelerinin yenilenmesi ve dağılması sonucuna bağlı olarak hem cilt lekeleri tedavi edilir hem de işlem sonucunda daha sağlıklı ve canlı bir cilt görünümüne kavuşulması amaçlanır. Verilecek etken maddeler, dozları ve sayısı uzman hekim tarafından leke cinsine göre belirlenir.
Kimyasal Peeling
Kimyasal peeling daha çok yüzeysel lekelerde etkin bir sonuç alınmasını sağlar. Bu yöntemle cildin üst katanı soyularak uygulamanın yapıldığı bölgede yeni cilt hücreleri oluşması hedeflenir. Bu işlem ile hücreler yenilenir. Sonrasında cildin güneşten korunması ciddi önem arz eder.
Kriyoterapi
Kriyoterapi, soğukla dondurma işlemidir, lekeli hücreler dondurularak hasara uğratılır, yeni hücrelerin oluşması tetiklenir.
PRP
Bu yöntemde kişiden alınan kanın trombositten zengin plazma kısmı ayrıştırılarak cilde enjektesi yapılır. PRP işleminde kullanılan pıhtı hücreleri yardımıyla lekeler iyileşerek cilt yenilenir ve daha aydınlık ve canlı bir görünüm kazanır
Krem Tedavileri
Bazı leke tiplerinde uzman hekimin reçete ettiği kremlerle etkin ve yeterli tedavi sağlanabilmektedir. Krem tedavisinin sonuç vermesi için tedavi en az 12 hafta kullanılmalı ve çok iyi güneşten korunulmalıdır.
Cilt Lekeleri Oluşumuna İlişkin Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Cilt lekeleri oluşumuna ilişkin yaş ve cinsiyet gözetmeksizin herkesin uyması gereken birtakım tavsiyeler mevcuttur. Bu tavsiyeler aşağıda sıralanmıştır:
- Uzun süre güneşe maruz kalmak tehlikelidir. Olabildiğince güneşten kaçınmak faydalıdır.
- Solaryumdan uzak durmak gerekir.
- Sadece yaz mevsiminde değil diğer mevsimlerde de en az 30 faktör güneş koruyucu losyon ve kremler kullanmaya dikkat etmek önemlidir. 2 saatte bir güneş koruyucu krem yenilenmelidir.
- Güneşten ötürü meydana gelen ciltteki yanıklara dikkat edilmelidir.
- Parfüm, kolonya ve alkollü tonikler vücudun güneşe maruz kalan bölgelerine sürülmemelidir.
- Lazer epilasyon, ağda veya cilt bakımı gibi uygulamalardan sonra cildi mutlaka güneşten korumak gerekir.
- Sivilce, akne ve siyah ve beyaz noktalar sıkılmamalıdır.
- Gebelik süresi boyunca uzun süre güneş ışığına maruz kalmak tehlikelidir. Kaçının.
- Güvenilir olmayan ve doktor tavsiyesi olmayan kozmetik ürünlerin
- UV ışınlarını önleyici güneş gözlükleri kullanımı tercih edilmeli, geniş kenarlıklı şapka kullanımına özen gösterilmelidir.
- Güneş ışınlarının ciltte meydana getirebileceği zararlı etkileri minimuma indirmek için koruyucu kıyafetler giyilmeli.
Cilt Lekeleri Tedavisi Fiyatları
Cilt lekeleri fiyatları kişinin cilt problemine, hasar derecesine ve cilt yapısına göre değişiklik gösterir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Sizin için en uygun fiyat bilgisini öğrenmek ve diğer tüm merak ettikleriniz için 0212 241 46 24 numaralı telefondan kliniğimize ulaşabilir, Cilt lekeleri tedavisi fiyatlarını öğrenebilirsiniz.