Burunda doğuştan bir deformasyon, nefes alma problemi, eğrilik, darbe ya da kaza sonrası şekil bozukluğu veya yaşanan sağlık sorunları yüzünden yüz güzelliğimiz ve sağlığımız olumsuz etkilenebilmektedir.
Yüz ifadesini bozan şekilsiz bir görünüm ya da nefes alma problemi öz güven ve sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Tüm yüz şeklini değiştiren ve yüz güzelliğini gölgeleyen burun problemleri günümüzde kolaylıkla çözülebilmektedir. Burun estetiği ile yüz ifadenizi yeniden şekillendirilebilir, daha rahat nefes alabilirsiniz.
Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?
Rinoplasti (Burun Estetiği) operasyonunun asıl amacı buruna kişinin yüz anatomisine uygun doğal bir görünüm vermektir. Yüz tipinize göre burnunuzun boyutu küçültülüp büyütülebilir, ucunun ve kemerinin şekli değiştirilebilir veya tam tersi kalınlaştırabiliyoruz, burun delikleri arasındaki açıklık daraltılabilir veya burun ve üst dudak arasındaki açı düzeltilebilir. Ayrıca, doğumdan kaynaklanan deformasyon veya kaza sonucu ortaya çıkan hasarlar da düzeltilebilir. Eğer kişinin burnunda nefes alma sorunu varsa, nefes alma sorununa yönelikte müdahale birlikte yapılabilir.
Burun Estetiği Hangi Teknikle Yapılıyor?
Burun estetiği yani Rinoplasti ameliyatları açık ya da kapalı olmak üzere iki farklı yöntem ile yapılabilir. Yöntem seçimi burnun orijinal şekline, istenilen değişikliğe, burnun genel yapısına, hastanın problemine göre ve hekimin tedavi şekline göre karar verilmektedir. Açık ya da kapalı yöntemin seçilmesi hastanın ihtiyacına göre seçilmektedir. Burun ucunda ve kıkırdak çatıda problemi olan bir hasta için açık yöntem tercih edilmelidir.
Kapalı yöntem ise hastada görülen bir problem yoksa ve şiddetli bir deforme söz konusu değilse tercih edilmelidir. Burun Estetiği yani Rinoplasti’de uygun yöntemin seçilmesi konusundaki kararı fiziki muayene sonrası doktorun olacaktır. İki yöntemle de gözle görünür bir iz kalmaz.
Ameliyat sonrası nefes alamama sorunu, şişlik ve morluklar hastayı rahatsız edebilir. Ayrıca burun estetiği ameliyatı ağrılı bir operasyon değildir. Burun ameliyatları; Vaser Liposuction, jinekomasti, meme küçültme veya büyütme gibi diğer estetik ameliyatlarla kombine olarak uygulanabilir.
Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?
Burun estetiği operasyonu uygun hastane koşullarında genel anestezi altında uygulanacak tekniklere de bağlı olarak yaklaşık 1-5 saat arasında sürmektedir. Hastanede kalmayı genel olarak gerektirmez. Hastalarda genelde tampon kullanımı tercih edilmez eğer çok ihtiyaç varsa nefes almayı engellemeyen silikon kanallı tamponlar kullanılır.
Ameliyat sonrası göz çevresinde morluk ve şişlikler olabilir. Genel olarak iyileşme 3-5 gün içinde gerçekleşir. Hasta bir hafta sonrasında iş hayatına dönüş yapabilir, doktoruna danışarak yaklaşık bir ay sonra spor yapabilir ve ayrıca gözlük kullanımına başlayabilir.
Operasyon sonrasındaki iyileşme süresi burun şekli hastanın kemik, kıkırdak, yumuşak doku ve cilt tipine göre değişmektedir.Ameliyat sonrası burnun son şekli tüm bu etkenlerin bir araya gelmesi ile belirlenir. Kişinin de ameliyattan beklentisi çok önemlidir, çünkü burun kalkıklığı ve şekli bu doğrultuda belirlenir.
Sonuç olarak burun estetik operasyonunun başarılı olduğunun göstergesi ameliyat olduğu anlaşılmayan doğal, yüzle uyumlu ve estetik ölçülere uygun bir görünüm elde etmektir.
Burun Estetiği İçin Uygun Musunuz?
Burun estetiği olacak kişide aşağıdaki özelliklerden en az bir tanesi bulunmaktadır.
- Yüze göre burun geniş veya uzundur.
- Burun kemiği kırık ya da eğridir.
- Burnun şekli kaza veya darbe gibi bir nedenden dolayı değişmiştir.
- Burunda gözle görülür bir asimetri vardır.
- Burun ucu yan profilden bakıldığında düşüktür.
- Burun delikleri burnun genel şekline uygun değildir.
- Burun ile dudak arasındaki mesafe çok az ya da çok geniştir.
Burun Estetiği Operasyonunun Sonuçları Kalıcı Mıdır?
Burun estetiği operasyonlarının sonuçları kalıcıdır. Yaş aldıkça vücudumuz da birtakım değişikliklere uğrar. Vücudun değişiklik gösterdiği gibi burun da değişiklikler gösterir. Deri kalınlaşır ve kıkırdak dokuda büyüme olabilir. Gerekirse bu durumu düzeltmek adına burun estetiği girişimi birkaç kez tekrarlanabilir. Fakat her girişimde başarı oranı düşer. Bu nedenle burun estetiği ameliyatına karar veren hastalar işinde uzman bir hekim ile doğru kararı vermelidir.
Burun Estetiği Operasyonu Sonrası Süreç Nasıldır?
Rinoplasti operasyonu sonrası aynı gün hasta taburcu edilir. Operasyonun ilk zamanlarında şişme, morarma ve hafif kanama olması normaldir. Bu tip şikayetleri önlemenin yolu buz uygulamasıdır. Genelde hastaların çoğu operasyon sonrasında nefes problemi yaşayabilmektedir.
Kullanılması önerilen burun spreyleri ile hem ödem giderilmiş olur hem de nefes alma probleminin önüne geçilmiş olur. Hasta 2. günün sonunda normal hayatına dönerken, 6. Günün sonunda alçı ve dikişlerden de kurtulmuş olur. Burun hassas bir organdır. Bu yüzden en az üç hafta darbe ve ağır spor yapmaktan kaçınılmalıdır.
Burun Estetiğinden Sonra Nefes Alma Zorluğu Yaşanır mı?
Nefes almada güçlük çekmenin sebebi kıkırdak ve kemikler de görülen eğriliklerdir. Bu nedenle burun estetiği olmadan önce mutlaka bir Kulak Burun Boğaz doktoruna muayene olmanızı öneriyoruz. Nefes almakta zorlanan kişiler, burun için endoskopik muayene sayesinde neden rahat nefes alamadıklarını öğrenebilir, buna göre burun estetiğinin doğru planlaması yapılabilir.
Eğer hastanın burun etlerinde sorun varsa, alerjisi varsa, sinüzit ve polip gibi diğer hastalıkları varsa burun estetiğini yapacak cerrah ile bu bilgiler paylaşılmalıdır. Bu gibi problemlerinizi doktorunuzla paylaşmadığınız sürece ameliyat sonrasında sağlıklı nefes alamayabilirsiniz. Fakat bu sorunlarınızı doktorunuzla paylaştığınız sürece, ameliyat sonrasında nefes alamama gibi bir problem görülmez.
Burun Ameliyatından Sonra Tekrar Burun Düşer mi?
Doğru ve başarılı yapılan burun ameliyatlarından sonra burun düşmesi görülmez. Burun ucu düşüklüğü nedeniyle burun estetiği yaptıran kişiler, uzman hekimler tarafından yapılan burun estetiği sayesinde ömür boyu kalıcı kalkık, düz ve kusursuz bir buruna sahip olabilirler. Yaşlanmanın etkisi ile burun derisinde kırışma görünebilir ama burun hiçbir zaman eski haline dönmeyecektir.
Burun Estetiği Hakkında Bilinen Yanlışlar
YANLIŞ: Burun estetiği ameliyatı sonrasında yüzde oluşan şişlik ve morarma haftalarca sürer.
DOĞRU: Burun estetiği esnasında burun kemiğinin kırılması nedeniyle şişlik ve morarma meydana gelir; ancak tünel ya da kanal tekniğinin kullanılmasıyla bu şişlik ve morlukların en aza indirilmesi sağlanır. Ayrıca ameliyatın ardından düzenli aralıklarla yapılan buz uygulamaları sayesinde, oluşan şişlik ve morlukların iyileşmesi hızlandırılır.
Sonuç olarak yüzdeki şişlik ve morarmaların haftalarca sürdüğü bilgisi tamamen yanlıştır. Tecrübeli estetik ve plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılan ameliyatların sonrasında doğru tedavinin uygulanmasıyla beraber 7 gün içerisinde şişlik ve morluklar yarı yarıya azalırken en geç 3.hafta itibariyle de tamamen geçmiş olurlar.
YANLIŞ: Burun estetiği sonrasında istenilen buruna kavuşulsa bile nefes almada düzelme olmaz.
DOĞRU: Burun estetiği ameliyatları yalnızca estetik bir buruna sahip olmak için yapılmazlar. Bu operasyonlarla aynı zamanda sağlıklı bir buruna sahip olunması da hedeflenir. Ameliyat öncesinde sadece estetik olmasına odaklanılıp septumdaki eğriliğe ya da burunun içerisinde nefes almayı etkileyen diğer durumlara dikkat edilmezse, ameliyatla beraber burun tıkanıklığına neden olan soruna bir çözüm üretilmiş olunmaz. Dolayısıyla da nefes almaktaki zorluk devam edebilir.
Tecrübeli bir plastik cerrahi uzmanı muayenede tüm bu detaylara dikkat eder ve ameliyat esnasında da septum kıkırdağına uyguladığı dikkatli girişimler ve burun etlerine uyguladığı küçültme işlemleri sayesinde hastanın nefes almasında dikkat çekici bir fark yaratır.
YANLIŞ: Burun estetiği ameliyatından sonra çok ağrı olur.
DOĞRU: Teknolojinin her gün gelişmesiyle beraber estetik sektöründe de birçok olumlu gelişme yaşanmakta. Burun ameliyatlarının artık eskisi kadar ağrılı olmuyor olması da bu gelişmelerden biridir. Ameliyat sonrasında yalnızca sızlama tarzında hafif bir ağrı olur ve ağrı kesiciler ile kolaylıkla geçirilir. Ameliyatın ardından yaklaşık olarak bir hafta geçtikten sonra ameliyat esnasında takılan tampon, atel ve alçının da çıkarılmasıyla beraber kişinin rahatsızlık hissi tamamen ortadan kalkmış olur.
YANLIŞ: Ameliyat sonrasında burun içine konan tamponlar çok ağrı verir.
DOĞRU: Günümüzde yapılan burun estetiği ameliyatlarında, eskiden olduğu gibi, baskı yaratarak kanamayı durdurmayı amaçlayan gazlı bezler kullanılmaz. Bunun tam tersi burnu rahatlatacak ve ameliyat sonrası burun içerisinde oluşabilecek yapışıklığı önleyecek özel materyallerden yapılan havalı silikon tamponlar kullanılır. Tamponların burunda olduğu süre boyunca tampondaki delikler sayesinde hasta rahatlıkla nefes alır, herhangi bir ağrı da hissetmez. Tamponlar çıkarılırken ise gazlı bezler gibi yapışma ihtimalleri olmadıkları için kolaylıkla ve acısız bir şekilde burundan alınırlar. Ameliyat olduktan bir hafta içerisinde hem tampon hem de alçı ve dikişler alınarak hasta daha da rahatlatılmış olur.
YANLIŞ: Ameliyat sonrasında göz çevresinde uzun süre geçmeyen morarmalar olur.
DOĞRU: Bazen burun estetiği ameliyatlarında burun tabanını daraltmak için, burun kemiğinin yüzle birleştiği yerde kemiğin törpülenmesi gerekebilir. Ancak bu durum bahsedildiği gibi öyle uzun süre geçmeyen bir morarmaya değil, yalnızca birkaç gün içerisinde geçen hafif bir morarmaya neden olur. Bu süreçte yüze düzenli olarak uygulanan buz kompresi ve morarma azaltıcı Arnica tarzı kremlerle iyileşme hızlandırılmış olur.
YANLIŞ: Burun ameliyatı ile herkes istediği buruna sahip olabilir.
DOĞRU: Bazı hastalar arkadaşının ya da beğendiği bir ünlünün fotoğrafıyla doktora gidip doktordan aynı burnu yapmasını isteyebilir; ancak her yüz, burun ve kemik yapısı kendine özeldir. Dolayısıyla burun estetiği ameliyatları da kişiye özel yapılan ameliyatlardır. Aksi halde yüz şekline ve kemik yapısına uygun olmayan bir burnun yapılması hiç doğal olmayan bir görüntünün meydana gelmesine, sonuç olarak da ameliyat sonrası hastanın memnuniyetsiz olmasına neden olur. İşini severek yapan tecrübeli bir plastik cerrahi uzmanı, hastanın istediği burun yerine, hastanın yüz ve kemik yapısına uygun olan ve doğal duran bir burun yapar.
YANLIŞ: Burun estetiği ameliyatı olmak için 18 yaşın üstünde olmak gerekmez.
DOĞRU: Tüm estetik ameliyatlarında olduğu gibi burun estetiği ameliyatının yapılabilmesi için de hastanın bedensel ve ruhsal gelişimini tamamlamış olması gerekir. Aksi halde 18 yaşından önce hastanın kemik ve kıkırdak doku gelişimi tamamlanmadığı ve ilerleyen zamanlarda hastanın ne istediği ilgili fikirlerinde değişiklik olabileceği için operasyondan pişman olunması ihtimali olabilir. Yalnızca nefes alınmasını etkileyen bir durum varsa o zaman istisnai olarak operasyon uygulanabilir.
YANLIŞ: Burun ameliyatı oldukça acı veren bir ameliyattır.
DOĞRU: Ameliyat esnasında hasta genel anestezi altında olduğu için herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Ameliyat sonrasında ise düzenli aralıklarla yapılan buz uygulamaları ve hafif ağrı kesicilerle beraber hasta bu süreci rahatlıkla atlatabilir.
YANLIŞ: Burun estetiği ameliyatı ile yapılan burun kalkık ve doğallıktan uzak olur.
DOĞRU: Tecrübeli ve işinde uzman estetik ve plastik cerrahi uzmanları hastanın burun deliklerinden yüz şekline kadar birçok detaya dikkat ederek en doğal burnu yapmaya özen gösterirler. Bu ameliyatlardaki amaç, küçük ve kalkık bir buruna sahip olunması değil, doğal ve sağlıklı nefes alınabilen bir buruna sahip olunmasıdır. Bunun için ameliyat esnasında burun içi kıkırdaklarının yerleri değiştirilir, kemerli olan burunlar mümkün olan sınırlar içerisinde törpülenir, düşük burun uçları doğallığı bozmayacak şekilde kaldırılır ve burun delikleri göz iç sınırını geçmeyecek şekilde küçültülür.
YANLIŞ: Burun estetiği ameliyatları yazın yapılmaz.
DOĞRU: Diğer estetik ameliyatlarında olduğu gibi burun estetiği ameliyatı da yazın yapılabilir. Yalnızca dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu ameliyatların yazın yapılabilmesi için kişinin atel ve alçı çıkana kadar baş bölgesini yıkamaması, güneş gözlüğü kullanmamaya özen göstermesi, kısa süre içerisinde tatile gidip denize veya havuza girmeyi planlamıyor olması ile yaz aylarında artan polen alerjisinin bulunmuyor olması gerekir. Bu şartları sağlayan hastalar yaz aylarında da ameliyat olabilirler.
YANLIŞ: Burun ameliyatından sonra hiç yara izi kalmaz.
DOĞRU: Burun ameliyatlarından sonra yara izinin kalıp kalmaması, ameliyatın hangi yöntemle yapıldığına göre değişiklik göstermektedir. Burun ameliyatı açık olarak yapılan hastalarda kesi izi olacağı için kesinlikle iz kalmaz denilemez. Ancak hafif bir iz kalsa bile ameliyattan sonraki birkaç ay içerisinde kalan bu hafif iz de solmaya ve cildin doğal rengine yaklaşmaya başlayacaktır. Dolayısıyla gittikçe daha az dikkat çeker hale gelip, yaklaşık bir yılın sonunda hiçbir şekilde belli olmaz.
YANLIŞ: Burun estetiği ameliyatı sonrasında burun çok hassaslaşır.
DOĞRU: Burun estetiği ameliyatının iyileşme sürecinde burnun biraz hassaslaşacağı doğrudur; ancak bu kalıcı bir durum olmaz. Dokularda iyileşme tamamlanınca, burundaki hisler de normale döner.
YANLIŞ: Burun estetiği dışarıdan bakıldığında kolaylıkla fark edilir.
DOĞRU: Eğer mevcut burun ile ameliyat sonrası burun arasında çok belirgin bir fark varsa, örneğin kemerli bir burun törpülenerek var olan kemer tamamen ortadan kaldırılıyorsa, kişiyi önceden tanıyanlar eski halini bildikleri için farkı da anlayacaklardır; ancak bu operasyon işinde uzman bir doktor tarafından doğal durmasına özen gösterilerek yapıldıysa kişiyi yeni tanıyanlar ya da dışarıda görenler burnun estetikli olduğunu anlayamazlar.
YANLIŞ: Burun estetiği lazerle de yapılır.
DOĞRU: Lazer cihazları dokuları yakma prensibiyle çalışırlar. Asla kemik ya da kıkırdak dokuyu şekillendirme gibi bir fonksiyonları yoktur. Burun estetiğinde ise burun kemiğine ve dokularına müdahale edilir. Bu müdahalenin lazer ile yapılma ihtimali yoktur. Yalnızca çok nadiren de olsa kesi izinin bariz olduğu hastalarda peeling yaparak izin azaltılması amacıyla kullanılır. Eskiden burun içindeki etlerin lazerle küçültülme işlemleri yapılıyor olsa da günümüzde bu işlemler de lazer yerine radyofrekans aracılığıyla yapılmaktadır.
YANLIŞ: İleri yaşlarda burun estetiği yapılmaz.
DOĞRU: Burun estetiği ameliyatlarında herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Kişinin sağlık durumu anestezi almaya müsaitse, operasyon rahatlıkla uygulanabilir. Yaşı ileri olan insanların burun ameliyatından beklentisi genellikle rahat nefes almak yönündedir. Bu şekilde estetik beklentisi olmayan kişilerin burun kanatlarına müdahale ederek ve burun ucunu kaldırarak nefes alırken çökmelerin ve nefes almaktaki zorluğun önüne geçilir.
YANLIŞ: Tüm burun estetiği ameliyatlarında aynı teknik uygulanır.
DOĞRU: Burun estetiği ameliyatları tamamen kişinin anatomik özelliklerine bağlı olarak yapılan ve birçok detayın göz önünde bulundurulduğu ameliyatlardır. Bu nedenle herkese aynı tekniğin uygulanması mümkün değildir. Kıkırdak, kemik, cilt, yüz simetrisi ve cilt altı doku kalınlığındaki farklılıklar, farklı tekniklerin uygulanma zorunluluğunu beraberinde getirir.
YANLIŞ: Burun estetiği yaptıranların burun ucu bir süre sonra düşer.
DOĞRU: Tecrübeli estetik ve plastik cerrahi uzmanları tarafından yapıldığı takdirde burun ucunun düşmesi gibi bir ihtimal bulunmamaktadır. Burnun ön kısmı ameliyat esnasında kıkırdaklarla desteklenerek zamanla oluşabilecek düşmelere karşı dirençli hale getirilir.
YANLIŞ: Burun estetiği ameliyatları oldukça basittir ve ameliyat öncesinde dikkat edilmesi gereken herhangi bir nokta yoktur.
DOĞRU: Gelişen teknolojiyle beraber her ne kadar iyileşme süreci hızlanmış olsa da burun estetiği ameliyatları da diğer ameliyatlar gibi genel anestezi altında yapılırlar. Bu nedenle ameliyat öncesinde hastanın dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Ameliyat öncesi anestezi ile alakalı tahlil ve tetkikler yapılmalı, grip-nezle olmamaya özen gösterilmeli, kan sulandırıcı ilaçlara doktorun tavsiye ettiği tarihten itibaren ara verilmeli, bitkisel ilaçlar ve bitki çayları ameliyattan 10 gün öncesinde bırakılmalı ve sigara iyileşme sürecini yavaşlattığı ve nefes almayı zorlaştırdığı için ameliyattan en az bir ay öncesinde tüketimi kesilmelidir.
Burun Estetiği Fiyatları
Burun estetiği fiyatları, ameliyatın gerçekleştiği hastane ortamına, tercih edilen hekime bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Burun ameliyatının içeriği, hastanın burun yapısı ve burun bölgesine uygulanacak müdahalelere bağlı olarak burun ameliyatı fiyatlandırması yapılır. Quartz Poliklinik burun estetiği fiyatını öğrenmek için 0212 241 46 24 no’lu telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.