Botoks kolay uygulanabilir olması, kişinin sosyal hayatına hemen dönebilir olması ve önemli yan etkilerinin bulunmaması sayesinde her yaştan kadın ve erkeğin tercih ettiği estetik uygulamalarının başında botox gelmektedir.
Zaman içerisinde çok sık mimik yapılması, yaş alma ve yer çekiminin negatif etkisi nedeniyle vücutta sarkmalar ve kırışıklıklar meydana gelmektedir. Kişiyi rahatsız eden ve kendisine olan güvenini azaltan bu kırışıklık ve yaşlanma belirtilerini azaltmak için günümüzde botoks uygulamaları yapılmaktadır.
Botoks işlemi esnasında botulinum toksin adı verilen ve laboratuvar ortamında kontrollü bir şekilde üretilmesi sağlanan toksin cilt altındaki kaslara enjekte edilir. Bu sayede uygulama bölgesindeki sinir ve kasların arasındaki bağlantı geçici olarak bloke edilmiş olur.
Botoks etkisi yaklaşık olarak 4-6 ay arasında sürer. Uygulama sonrasında yapılan doza göre, zaman içerisinde etkisi kademeli olarak azalır ve 6 ayın sonunda ise tamamen geçmiş olur. Ayrıca botox uygulamasının etki süresini belirleyen bazı faktörler de mevcuttur. Bu faktörler;
- Botoksun dozu: Botox uygulamasında enjekte edilen içeriğin dozu kişiye özeldir ve kişinin kas kuvvetine göre ayarlanmalıdır. Yeterli dozun yapılabilmesi için uygulama öncesinde hasta, uzman bir doktor tarafından detaylı olarak muayene edilmeli ve hem uygulama bölgesinin ihtiyacına hem de hastanın mevcut kas ve kırışıklık durumuna göre en uygun doz belirlenmelidir. Uzun süreli bir etki sağlamak için gereğinden fazla dozda botoks enjekte edilmesi yüzde ifade kaybına ve yapay bir görünüme neden olabilmektedir.
- Uygulama bölgesindeki mevcut kas durumu: zayıf olan kaslar, güçlü olan kaslar gibi botoksa karşı savaşamadığından, zayıf kas yapısına sahip olan kişilerde botoks uygulamasının etkileri daha uzun sürebilmektedir. Güçlü kas yapısına sahip olup botoksun kas ve sinirler arasında gerçekleştirdiği blokaja karşı savaşan vücuda sahip olan kişiler daha sık kontrol randevularına giderek botoksun etki süresini kontrol altında tutabilirler. Yine aynı şekilde uygulama bölgesinde hacimli kaslara sahip olan kişilerin vücutları botox içeriğini çok daha kolay ve hızlı bir şekilde parçalar. Bu nedenle bu kişilerde botoksun etki süresi normal kas hacmine sahip kişilere göre çok daha kısa olmaktadır.
- Düzenli botoks uygulaması: Düzenli olarak botoks yaptıran hastalar zaman içerisinde vücut botoksa alıştığından dolayı botoksun etki süresinin uzadığı görülmektedir. Ayrıca düzenli botoks uygulamaları sayesinde uygulama bölgesindeki kas hacmi ve gücü istenen düzeyde tutulabildiğinden dolayı yine botoksun etki süresi uzayabilmektedir.
- Doktor seçimi: Her ne kadar yan etkisiz ve basit bir uygulama olarak görülse de botoks uygulamasının istenilen sonucu vermesinde ve etkisinin öngörülen süre kadar devam etmesinde uygulamayı yapacak olan doktorun seçimi oldukça önemlidir. Yanlış ellerde yapılan botoks uygulamalarının sonucu olarak, yapay ve ifadesiz bir görünüm, asimetri veya kısa sürede etkisinin geçmesi gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Sonuç olarak da hasta uygulamadan memnun olmaz ve botox işlemine olan güvenini kaybeder.
- Botoks içeriğinin saklama koşulları: Botoks içeriği soğuk ortamda muhafaza edilmesi gereken ve sıcak ile teması halinde etkisini tamamen kaybeden bir maddedir. Ülkemizde bu maddeyi yalnızca doktorların temin edebilmesine olanak sağlanırken, doktor olmayan kişiler tarafından illegal yollarla temin edilmesi halinde nakil ve saklama koşullarında istenen şartlar sağlanmamaktadır. Uygun koşullarda muhafaza edilmeyen botox içeriğinin vücuda enjekte edilmesindeki tek risk, etkisinin kısa süreli olması veya hiç olmaması değil, ayrıca enfeksiyon vb. Hastanın sağlığını riske atabilecek faktörleri de beraberinde getirmesidir.
- Metabolizma hızı: Sporcular veya aktif olarak spor yapan kişilerde metabolizma hızı diğer kişilere göre çok daha yüksektir ve bu kişilerin bedenleri kendisini iyileştirmek adına diğer kişilerin bedenlerine göre daha hızlı yanıt vermektedir. Sonuç olarak da bu kişilere uygulanan botoks uygulaması vücut tarafından yabancı bir madde olarak algılanıp çok daha hızlı bir tepki ile savaş açılır ve parçalanır. Dolayısıyla da metabolizma hızı yüksek olan kişilerde botoks uygulamasının etkisi daha kısa süreli olabilmektedir.
Botoks Tam Olarak Etkisini ne Zaman Gösterir?
Botox uygulamasının ardından 48 saat geçmesiyle beraber uygulama bölgesindeki etkisi görünmeye başlanır. Yaklaşık 10-14 gün sonrasında ise istenilen nihai halini alır. İlk uygulamanın ardından 4 ay geçmesiyle beraber botoks uygulamasının tekrar seansının yapılması ve devam eden süreçte 6 ayda bir olacak şekilde işlemin yenilenmesi tavsiye edilir. Bu sayede botoksun etkisinin daha uzun süreli olması sağlanır. Özellikle yüz bölgesinde sık mimik yapılması nedeniyle kaslar çok fazla kullanıldığından ve kırışıklığa meyil arttığından dolayı tekrar uygulamalarının aksatılmaması istenilen sonuca ulaşılması açısından oldukça önemlidir.
Botoks uygulamasının ardından kısa süreli ve kendiliğinden geçen küçük morluklar görülmesi normaldir. Ayrıca hamilelere ve emzirenlere botoks uygulaması yapılmamaktadır.
Botoks Yüzü Parlatır mı?
Botox uygulaması sonrasında kırışıklık ve yaşlanmanın diğer izleri geçici olarak silindiğinden dolayı ciltte geçici bir parlaklık ve kırışıksız görünümün sağladığı bir aydınlanma olmaktadır.
Botoks Yaptırıp Pişman Olan Var mı?
Botoks uygulaması işin uzmanı olan kişiler tarafından yapıldığı takdirde oldukça yüz güldürü sonuçlar sağlayan bir uygulamadır. Doğru botox uygulamasının sonrasında pişman olan hasta sayısı yok denecek kadar azdır. Bu nedenle tüm estetik uygulamalarında olduğu gibi, botoks uygulamasında da işlemin işin uzmanı tarafından ve olması gerektiği gibi yapılıp yapılmadığı oldukça önemlidir.
Yanlış yapılan botoks uygulaması yüzde simetri bozukluklarına veya yapay bir görünüme neden olabilir. Botoksun etkisi yaklaşık olarak 4-6 ay kadar kalacaktır. Uygulamanın hemen ardından istenmeyen ya da yanlış şekilde yapılan botoksun düzeltilme imkânı bulunmamaktadır. Ancak yaklaşık 6 ay sonrasında etkisi tamamen geçtiğinde uygulamanın yapıldığı bölge de eski haline geri dönecektir.
Tüm bu süreçleri yaşamamak adına işinde tecrübeli bir doktorun seçilmesi ve ön görüşme esnasında akıllarda soru işareti bırakacak herhangi bir durumun olması halinde bir başka doktorun da görüşünün alınması önemlidir.
Botoks Neden Tutmaz?
Botox uygulaması kişiye özel yapılan bir uygulamadır. İşlem öncesinde uzman doktor uygulamanın yapılacağı bölgeyi ve hastanın kas yapısını detaylı bir şekilde inceler ve tatmin edici ve uzun süre etkili sonuç için gerekli olan botoks içerik miktarına karar verir. Botoks uygulamamasının tutmamasının en sık nedeni hastanın kas ve cilt durumuna uygun dozun enjekte edilmemiş olmasıdır. Örneğin kas hacmi geniş olan veya gücü fazla olan kişiler ile metabolizma hızı yüksek olan kişilere gereğinden az botox enjeksiyonu yapılırsa botoks tutmayacaktır.
Uygulama dozuna ek olarak, eğer botoks içeriği gerekli olan koşullarda saklanmadıysa yine etkinliğini kaybetmiş olacağından dolayı botoks uygulaması tutmayacaktır.
Son olarak hastanın bağışıklık sisteminin verdiği tepki ve antikor oluşumu da botoksun etki edip etmemesini etkilemektedir. Bazı kişilerin bağışıklık sistemi protein kompleks yapıdaki botoks içeriğini bloke edici antikorlar üretip, botoks içeriğini etkisiz hale getirmektedir.
Botoks Rötuşu Ne Zaman Yapılır?
Kişiye özel bir uygulama olması nedeniyle botox rötuş süresi de kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Hasta, mimikleri hangi bölgede ve ne sıklıkla yapıyorsa, ona göre uygulanacak olan doz ve rötuş süresi belirlenir. İlk 3 gün içerisinde sonuçları görülmeye başlanan, nihai sonuca yaklaşık olarak 10 gün içerisinde ulaşılan ve etkisi 4-6 ay arasında süren botoks uygulamasının rötuş zamanı genellikle uygulama yapıldıktan 10-14 gün sonrasıdır.
Botoks Vücuttan Ne Zaman Atılır?
Yaklaşık olarak 15 dakika içerisinde işlemin tamamlandığı, etkilerinin kişisel faktörlere bağlı olarak 4-6 ay kadar sürdüğü botoks içeriği, terleme yoluyla yaklaşık 6-8 ay gibi bir süre içerisinde vücuttan atılır.