Botox (Botoks), genellikle yüz ve boyundaki kırışıklıklarla, kaz ayakları olarak adlandırılan göz çevresi kırışıklıklarını yok etmek için yaygın olarak kullanılan FDA onaylı kozmetik bir tedavidir. Geçtiğimiz 10 yıl içinde dünya çapında milyonlarca hastaya uygulanmıştır.

Botox ile Kırışıklıklarınıza Veda Edin!

Ameliyat hakkında daha fazla bilgi almak, önce ve sonrası uygulamaları görmek için bize ulaşabilir ve uzmanlarımızla görüşebilirsiniz.

Halk arasında Kırışıklık Karşıtı Enjeksiyon olarak bilinen Botoks, Clostridium Botulinum adlı bakteriden elde edilen ve kasların gevşemesini sağlayan bir ilaçtır. Bu ilaç sayesinde, deri altındaki kaslar gevşeyerek cilt yüzeyinde oluşan kırışıklık ortadan kaldırılır. Kasların gevşemesiyle birlikte cilt daha genç ve sıkı görünür. Botoksun en önemli amacı cildi olduğundan daha genç ve sağlıklı göstermektir. Yanlış bilinenin aksine botoks bir zehir değildir. Botox maddesinin içinde domuz içeriği yoktur.

Botox Nedir, Ne İşe Yarar?

Herkes, kendini genç ve güzel görmek ister ama yaşlanmanın etkisiyle yüzümüzde oluşan kırışıklıklar, bu isteğimize engel olur. Yaşlılığın belki de ilk belirtisi olan kırışıklıkların en büyük nedeni mimiklerdir; kızdığımızda, mutlu olduğumuzda ya da üzüldüğümüzde sık sık mimiklerden faydalanırız.

20’li yaşların sonuna kadar mimik kullanımı ciltte kırışıklık oluşumuna neden olmaz ama yaşın ilerlemesiyle birlikte cilde esnekliğini veren kolajenin azalması sonucunda 30’lu yaşların başından itibaren ciltte ince çizgiler oluşmaya başlar. Zamanla bu çizgiler derinleşerek yüzümüzde görmek istemediğimiz görüntüler oluşturur. Botox, işte bu can sıkıcı görüntülerin oluşmasını engelleyen mucizevi bir uygulamadır.

Botox aslında ’clostridium botulinum’ adı verilen bir bakterinin tıbbi ve kozmetik amaçlarla kullanıldığı bir tedavi yöntemidir, sadece kırışıklıklar için kullanılan kozmetik bir tedavi değildir; ellerde, ayaklarda ve vücudun diğer bölümlerinde meydana gelen aşırı terleme sorunun tedavisinde de kullanılır.

Botoks kırışıklık ve terleme tedavisinin yanı sıra migren gibi birçok farklı rahatsızlığı tedavi etmek için de kullanılır. Ancak kırışıklıkları tedavi etmek için yapılan botox ile terleme tedavisi için kullanılan botox aynı değildir, botoxun kullanım amacı değiştikçe uygulama biçimi de değişir.

Botox’un ana maddesi olan Botulinum aslında bir toksindir, amacı da sinir uçları ile kaslar arasındaki etkileşimi bozmaktır. Bu toksin ilk olarak 1980’lerin başında tıbbi amaçla kullanılmaya başlanmıştır ancak zamanla kapasite alanının genişletmiştir.

Bugün birçok farklı tedavi de kullanılan botulinum, kozmetik tedavilerde ilk olarak 1980’lerin sonunda kullanılmaya başlanmıştır. Bugün geldiğimiz noktada ise Botox’un en çok rağbet gören estetik uygulama olduğunu söyleyebiliriz.

Botox; genellikle orta dereceli ve derin kırışıklıkları gidermede oldukça etkili olan kozmetik bir tedavi olarak kabul edilmektedir. Bu uygulama için altı çizilmesi gereken en önemli nokta, Botoks etkisinin kalıcı olmadığı bu nedenle de kesin bir çözüm sunmadığıdır.

Yüzeysel kırışıklıkların tedavisinde olağanüstü bir performansı vardır ama bu etki, ortalama olarak 4-6 ay devam eder, ilerleyen zamanlarda da tekrara ihtiyaç duyulabilir.

Botox Nasıl Yapılır?

Botox farkla amaçlara hizmet eden bir tedavi yöntemidir, kullanım amacı ve yeri değiştiğinde botoxun uygulanma şeklinde de değişiklik olabilir. Vücudun her bölgesine uygulanan botox aynı olmamalıdır, tedaviye ihtiyaç duyulan bölgeye göre botulinum toksinin dozu özel olarak belirlenmelidir ve yine tedavi alanına göre toksinin enjekte edileceği alanlar özel olarak belirlenmelidir. Botoxun genel uygulanma şekli tedavi alanın sterilize edilmesi ve anestezik kremle uyuşturulması ve botox maddesinin enjekte edilmesinden ibarettir. Botox sadece uzman hekimler tarafından yapılması gereken bir uygulamadır. Güzellik uzmanları veya diğer sağlık çalışanları tarafından yapılan botox işlemi ciltte kalıcı olarak hasara yol açabilir.

Kırışıklık tedavisi için yapılan Botox uygulamasında botulinum toksini, kırışıklığın olduğu alana çok az miktarlarda ve yavaş yavaş enjekte edilir. Cilt altına enjekte edilen Botulinum toksini, kasların sinirle olan iletişimini bozarak kaslar üzerinde geçici bir felç etkisi yaratır. Bu sayede mimiklerin oluşumuna neden olan kas hareketleri kısıtlanmış olur. Kaslar kasılmayı bıraktığında, çizgiler ve kırışıklıklar oluşturamazlar böylece kırışıklıkların görünümünde iyileşme görülür, bu da kişinin daha pürüzsüz bir cilde sahip olmasını sağlar.

Botoks Estetiği Çeşitleri ve Teknikleri Nelerdir?

Masseter Botoks

Masseter botox, yüzün alt kısmında yer alan kaslar üzerinde etkili olan bir botox çeşididir, çene botoksu olarak da bilinir. Yıllar içinde en büyük çiğneme kası olan masseter kası gelişerek yüzün alt kısmında şekil bozukluklarına neden olabilir.

Bazı durumlarda yüzdeki şekil bozukluğu dışarıdan bakıldığında dahi görülebilir. Genellikle sürekli aynı tarafta çiğneme yada geceleri diş sıkması ile beraber olan istemsiz çene kasılmalarından kaynaklanan bu şekil bozukluğunun tedavisinde masseter botoks tercih edilir.

Yaşlanmayı Önleyici Botoks

Önleyici botox, yaşlanma karşıtı olan bir botox yöntemidir, kırışıklıkları yok etme amacıyla değil; kırışıklıkların oluşumunu engellemeye yönelik yapılan bir uygulamadır. Cildi koruma altına almak için daha kırışıklıklar oluşmadan önce erken yaşlarda uygulanmaya başlanır. Önleyici botox sayesinde yaşlanma belirtilerinin önüne geçilir. Minimal dozlarda uygulanması uygundur.

Baby Botoks

Botoksun uygulama tekniklerinden biri olan Baby botoks, doğal bir sonuç elde etmek için kullanılır. Botulinum toksinin çalışma prensibi kas hareketlerinin oluşumunu önlemektir ama uygun dozlarla yapılmayan kırışıklık tedavilerinde kasların hareketleri gereğinde fazla kısıtlandığında ‘yüzümde donuk bir ifade oluştu’ olarak anlatılan bir sorun oluşabilir.

Baby botoks, sanatçı botoksu da denilir ve kırışıkları azaltan ama yüzün donuk görünmesini engelleyen bir botox yöntemidir. Baby Botox’da düşük dozlar tercih edilir, mimiklerin gereğinden fazla kısıtlanmasının önüne geçilir. Böylece mimikler yüzde doğal bir ifade oluşturacak şekilde canlı kalır ama ciltte kırışmaz.

Minimal botoks

Minimal botox kişiye özel olarak tasarlanan bir botox yöntemidir. Tüm bireyler aynı özelliklere sahip olmadığı için herkese eşit dozlarda aynı yöntemlerle botox uygulamak doğru değildir. Bu nedenle botox, kişinin mimik yapısı, yaşı ve cildin durumu dikkate alınarak yapılmalıdır. Minimal botoks, kişinin bireysel özelliklerinin dikkate alınarak uygulandığı bir botox tekniğidir.

Nefertiti Botoks

Nefertiti botoks, çene ve boyun hattındaki kırışıkların görünümünü iyileştirmek için uygulanan bir botox yöntemidir. Yaşlanmanın etkisiyle boyun ve çene bölgesinde kırışıklıklar ve sarkmalar oluşur ve hatta çene kontürü belirginliğini kaybeder. Nefertiti botox ile boyun ve çene hattından meydan gelen bu deformasyonların görünümü iyileştirilir.

Botox Kimler İçin Uygundur?

Botox temelde iki farklı amaç için kullanılır; terleme, çene kasılması ve migren ağrısı gibi sorunlarda tedavi amaçlı kullanılırken kırışıklıkları yok etmek için estetik amaçlı kullanılır. Ağız ve dudak çevresindeki ince çizgileri, kaz ayakları denilen göz çevresi kırışıkları, kaşlar çatıldığı için oluşan kaş arası kırışıklıkları, alın kırışıkları ya da boyun kırışıklıkları olanlar için botox uygun bir tedavi yöntemidir.

Yüz ve boyun bölgesinde oluşan kırışıklıklar, erken dönemde botoks ile düzeltilebilir ama zamanla çizgiler derinleşebilir. Böyle durumlarda botoks tedavisi tek başına yeterli düzeltmeyi sağlayamaz bu nedenle lazer ya da dolgu enjeksiyonu gibi başka kozmetik tedavilere ihtiyaç duyulabilir.

Her kadın ve erkek estetik amaçlarla botox yaptırabilir ama bir kişiye estetik amaçlı botoks yapılabilmesi için kişinin 18 yaşından büyük olması ve botox yapılmasına engel olacak herhangi bir sağlık probleminin olmaması gerekir.

Botox Hangi Amaçla, Nereye Yapılır?

Botoks uygulaması dünyadaki en popüler estetik uygulamadır genellikle ciltte oluşan kırışıklıklardan kurtulmak için yüz estetiğinde kullanılır ama farklı kullanım alanları da vardır.

Yüz Estetiğinde Botox

Yüzünde yaşlanma belirtilerini görmeye başlayan birçok kadın ve erkek, bugünlerde en çok kırışıkların oluşumunu nasıl önleyeceğini ve var olan kırışıklıklarını nasıl yok edeceğini merak ediyor. Yaşlanma üzerinde etkisi kanıtlanmış herhangi bir yöntem olmadığı için kırışıklık oluşumunu engellemek henüz maalesef mümkün değil, ama var olan kırışıklık tedavisi için akla ilk olarak tabi ki Botox geliyor.

Botoks derinleşmemiş kırışıkların tedavisinde en başarılı sonuçları veren efektif bir uygulamadır. Botox genellikle yüz ve boyun bölgesinde tekrarlanan kas hareketlerine bağlı olarak oluşan kırışıklıkların görünümünü iyileştirmek için kullanılır.

Botox’un Yüzdeki Uygulama Alanları;

  • Alındaki yatay çizgiler
  • İki kaş arasındaki çizgiler
  • Göz çevresi çizgileri
  • Ağız çevresindeki çizgiler
  • Boyun çizgileri uygulama alanlarıdır.

Tedavi Amaçlı Botox

Botox denildiğinde zihinde ilk çağrışım yapan şey kırışıklıktır ama botox sadece kırışıklıkların görünümünü iyileştirmeye yardımcı olan bir uygulama değildir; o aynı zamanda çok farklı amaçlarla vücudun birçok farklı bölgesinde de kullanılabilmektedir. Botox tedavi amaçlı;

  • Boyun bantlarının ve kasların gevşetilmesinde,
  • Tembel göz probleminde,
  • Bazı nörolojik durumlarda,
  •  Aşırı terleme tedavisinde,
  •  Kronik migren hastalarında,
  • İdrar kaçırma probleminde,
  •  İstemsiz çene kasılmalarında,
  •  Göz seğirmesinde kullanılırken

Botox Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

botoks Botox, cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmadan çok kısa sürede uygulanabilen ve iyileşme sürecinin olmadığı kozmetik bir tedavi yöntemidir. Oldukça basit bir şekilde uygulandığı için kişi gündelik yaşamına hemen dönebilir ve Botox sonrası özel bir bakım yapmak gerekmez ama uygulaması sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar;

  • Botox yaptırdıktan sonra, ilk 2 saat baş dik konumda olmalı ve yüksekte tutulmalıdır,
  •  Botox yapılan alana 6 saat boyunca su değdirilmemelidir,
  • Operasyon sonrasında uzun süre eğilmekten kaçınılmalıdır,
  • Botox yapılan bölge dış müdahalelere karşı korunmalıdır, ilk 24 saat masaj vb. gibi temas gerektiren uygulamalar yapılmamalı ve cilt kesinlikle ovuşturulmamalıdır,
  •  Uygulamadan sonra 2 gün boyunca alkol tüketiminden kaçınılmalıdır,
  • Botox yapılan alanın aşırı ısıya maruz kalmaması gerekir. Bu nedenle hama ve sauna gibi ortamlardan kaçınmak ve uzun süre güneş altında kalmamak gerekir.

Botox’un Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Botox, genellikle görünümünü iyileştirmek isteyen kişiler tarafından yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmak için tercih edilir. Botox ile kişiler istedikleri görünümü elde edebilirler ama her estetik uygulamada olduğu gibi botoksun da artıları ve eksileri vardır.

Avantajları;

  • Botox herkes için uygundur ve anında sonuç verir,
  • Botox güvenlidir ve önemli bir yan etkisi yoktur,
  •  Botoks minimal invaziv ve cerrahi olmayan bir seçenekti,
  • Botoks uygulaması oldukça kısa sürer ve iyileşme sürecine ihtiyaç duyulmaz, öğle yemeği molasında bile yapılabilecek kadar basit bir uygulamadır,
  • Derinleşmemiş yüz ve boyun kırışıklıklarının tedavisinde en başarılı sonuç veren uygulamadır,
  • Doğru dozlarda uygulandığında doğal bir görünüm yaratır,
  • Kırışıkları giderir, pürüzsüz bir cilt yaratır.  Böylece kişi kendini daha genç ve güzel hisseder; kişinin kendine olan güveni artar.

Dezavantajları;

  • Özellikle kırışıklıkların görünümünde çok başarılı sonuçlar ortaya çıkarır ama elde edilen sonuçlar kalıcı değildir; ortalama olarak her 6 ayda bir tekrara gerektirir,
  • Hassas yapılı ciltlerde uygulama alanındaki enjeksiyon noktalarında minimal kızarıklık ve morarma oluşabilir, genellikle bu sorunlar bir hafta içinde geçer,
  • Titizlikle yapılması gereken bir uygulamadır. Uygulama yapılacak alandaki kas yapısını yeteri kadar tanımayan, deneyimsiz biri tarafından yanlış dozlar uygulandığında yüzde donuk bir ifade oluşabilir.

Botox Fiyatları

Botoks fiyatları kullanılan marka, uygulama alanına göre ve kullanılan botoks miktarına göre değişir. Ayrıca botox fiyatlarını belirleyen bir diğer faktörde doktorun tecrübesidir.

Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu nedenle 0212 241 46 24 no’lu telefondan bizleri arayarak ya da İstanbul-Nişantaşı’ndaki polikliniğimizi ziyaret ederek botoks fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Botox Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Botoks Yaptırmak Zararlı Mı?

Botoks, Clostridium Botulinum bakterisi tarafından üretilen bir toksindir, vücuda olağandan fazla verildiğinde felç etme özelliğine sahiptir fakat küçük, seyreltilmiş (zayıflamış) miktarlar, kasların kontrollü gevşemesini sağlar. Bu özelliği sayesinde uzun yıllardır bilim adamları tarafından tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

İlk olarak blefarospazm (göz kapaklarının istemsizce sıkılması) ve şaşılık (tembel göz) gibi rahatsızlıkları durdurabileceği keşfedilmiştir, sonraki yıllarda cilt kırışıklıklarının görünümünde etkili olduğu fark edilmiştir.

Uzun yıllardır çatma çizgilerinin, kaz ayaklarının (göz etrafındaki çizgiler) ve koltuk altındaki fazla terleme probleminin tedavisinde kullanılmaktadır. Bugüne kadar yapılan klinik araştırmaların hiçbirinde botoksun olumsuz bir etkisi ile karşılaşılmamıştır.  Uygulandığı alandaki kasların hareketini geçici olarak kısıtlayan Botox, doğru dozlarda uygulandığında son derece güvenlidir, kişiye herhangi bir zararı yoktur.

Botoks Ağrılı Bir İşlem Midir?

Botox, herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeyen basit bir prosedürdür. Uygulama sırasında botulinum toksin adı verilen etken maddeyi cilt altına enjekte etmek için çok küçük iğneler kullanılır ve uygulama öncesinde cilt anestezik kremle uyuşturulur. Bu nedenle uygulama sırasında ağrı ya da acı hissedilmez. Botox yaptıranlar uygulama sonrasında bir ağrı yaşadıklarını belirtmemiştir.

Botoks Sonrası Yüzümde Donuk, İfadesiz ve Garip Bir Görünüm Olur Mu?

Plastik cerrahlar, yüz kırışıklıklarını başarılı bir şekilde tedavi etmek için yıllardır Botoks kullanıyor. Yüzdeki kırışıklıkların tedavisindeki en başarılı yöntemlerden biridir ama botoks uygulanırken doğru teknik kullanılmazsa ve yanlış dozlarda uygulanırsa yüzde donuk ve ifadesiz bir görüntü oluşabilir. Bu nedenle Botox yaptıracak kişi yüz kaslarını bilen, deneyimli bir cerrah tercih etmelidir.

Botoks Sonrası Rötuş Ne Zaman Yapılır?

Botox’un etkisi kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte genellikle 4-6 ay sürer. Bu nedenle ortalama olarak 6 ay da bir rötuş gerektirir.

Botox Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Botoks yapıldıktan hemen sonra etkisini göstermeye başlayan bir uygulamadır ancak tam etkinin görülebilmesi 1 haftayı bulabilir. Botox sonrasında elde edilen bu etki kalıcı değildir, ortalama olarak 6 ayda bir tekrar edilmesi gerekir.

Botoksun Etkisini Arttırmak İçin Ne Yapmalı?

Botox ürünü yüz çizgilerine enjekte edildiğinde, botoks uygulama alanındaki kaslar edilerek kırışıklıkların daha az görünmesini sağlar. Botoks sonrası birkaç gün içerisinde etkisini gösterir 4-6 ay etkisini korur. Botoks düzenli yapıldığında bu süre uzar. Ayrıca botoks sonrasında cildin kırışmasına neden olan çevresel faktörlerin etkilerinden korunmak da botoks süresini uzatır.

Botoks Sonrası Cilt Bakımı Yapılır Mı?

Botox yaptırdıktan hemen sonra cilt bakımı yapılmaz çünkü botox yapılan bölge olası komplikasyonlara karşı dış müdahalelere karşı korunmalıdır. Botox yaptırdıktan ortalama bir hafta sonrası cilt bakımı yapılmasında sakınca yoktur.

Botoks Ne Zaman Yapılır?

Cildindeki kırışıklıklardan memnun olmayan birçok kişi ne zaman botoks yapılması gerektiğini merak ediyor. Botox genellikle 30 yaş üstü kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır ancak 18 yaşın üzerindeki herkese botox yapılabilir. Erken yaşlarda botoks yapılmaya başlanmasında herhangi bir sakınca yoktur aksine cildin yıpranmasını önler.

Botoks Uygulamasının Herhangi Bir Riski Var Mıdır?

Botoks uygulaması sonrasında işlem yapılan bölgede hafif morarma, kızarıklık ve baş ağrısı görülebilir. Bunun dışında botoksun bilinen bir riski yoktur. Botox işlemi sonrasında hemen günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz. İyileşme süresi yoktur. Botox etkisi 2 ila 3 gün sonra görülmeye başlanır ve 6 ay boyunca devam eder.

Botoks Şaşkın Bakışlara Sebep Olur Mu?

Göz çevresine uygulanan aşırı dozdaki botokslar, göz çevresinde yapay görünümlere yol açabilir. Doğru dozda uygulanan botox uygulaması ise, göz çevresinde daha sağlıklı ve daha genç bir ifade oluşturur. Göz çevresine yapılan botoks, göz kenarındaki ince çizgilerin azalmasına, göz kapağının yukarı kalkmasına ve göz çevresinde lifting etkisi elde etmemizi sağlar. Botoks uygulamasının şaşkın bakışlara sebep olduğu örneklerde yanlış botox uygulamasının sonuçlarını görürsünüz.

Kaynaklar:

  • Botulinum toxin injection for facial wrinkles 2014 Aug 1;90(3):168-75. PMID: 25077722
  • Facial Assessment and Injection Guide for Botulinum Toxin and Injectable Hyaluronic Acid Fillers: Focus on the Midface 2017 Oct;140(4):540e-550e. doi: 10.1097/PRS.0000000000003716. PMID: 28953721 DOI: 10.1097/PRS.0000000000003716